Oekraïners slaan massaal op de vlucht na Russische inval

De Russische president Vladimir Poetin heeft de gevreesde inval van Oekraïne ingezet. Tienduizenden Oekraïners proberen hun land te verlaten. Volgens het Kremlin is het doel van de invasie om Oekraïne te demilitariseren en de lokale «neonazi’s» uit te schakelen. Er vielen al tientallen doden, zowel soldaten als burgers, te betreuren. Het precieze aantal is momenteel nog onduidelijk.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Oekraïne heeft de controle over bepaalde gebieden in het zuiden van het land verloren. President Volodimir Zelenski sprak van een moeilijke situatie in deze regio. Bovendien zeggen Oekraïense bronnen dat de Russen ook de controle over een kanaal en een waterkrachtcentrale hebben verworven.

Russische soldaten hebben daarnaast ook de controle over een strategisch gelegen militair vliegveld aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev en over de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl verworven.

Vluchtelingenstroom

Veel Oekraïners proberen het land intussen in allerijl te ontvluchten. Zo staan de wegen die uit de hoofdstad Kiev leiden volgepakt met auto’s. Landen als Polen, Roemenië, Slovakije, Noord-Macedonië, Moldavië en Finland zijn bereid om de vluchtelingen op te vangen. Duitsland is klaar om zijn buurlanden «massaal» te helpen.

Vitali Klitsjko, de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev, heeft een avondklok afgekondigd om de veiligheid van de inwoners te vrijwaren. «De avondklok zal gelden van 22.00 tot 7.00 uur», verduidelijkte Klitsjko. De metrostations blijven wel open om als schuilplaats te dienen.

Denazificatie

Volgens het Kremlin is er echter geen sprake van bezetting van Oekraïens grondgebied. «Niemand heeft het over een bezetting, dat woord is hier niet van toepassing», aldus woordvoerder Dmitri Peskov. Hij herhaalde nogmaals de woorden van president Vladimir Poetin, namelijk dat het ging om een denazificatie en demilitarisering van Oekraïne. «Beide vormen een bedreiging voor ons land en ons volk», Het land moet dus enerzijds bevrijd worden van neonazi’s, zo klinkt het, en het Kremlin wil ook het militaire potentieel van Oekraïne neutraliseren, dat volgens de woordvoerder de laatste tijd aanzienlijk versterkt werd met buitenlandse hulp. De operatie in Oekraïne zal zo lang duren als nodig is, afhankelijk van de «resultaten» en de «relevantie» ervan, voegde het Kremlin eraan toe.