Schachtenverkoop behoort in Leuven definitief tot het verleden
De ‘verkoop’ per opbod van nieuwe studenten, de zogenaamde schachtenverkoop, wordt in Leuven definitief afgeschaft. Dat staat in het nieuwe doopcharter, dat werd ondertekend door de Leuvense studentenkringen, alle Leuvense hogescholen en universiteiten, het stadsbestuur en de politie.
De ondertekenaars spraken daarnaast ook af dat ze elkaar dit academiejaar regelmatig zullen ontmoeten om samen te werken aan een meer duurzame visie op positieve doop- en verwelkomingsactiviteiten. «Velen vinden intussen dat dopen en het verwelkomen van nieuwe studenten een positief verhaal moet zijn», zegt Luc Sels, de rector van de KU Leuven. «Zonder vernedering, zonder barrières om erbij te mogen horen. Het schrappen van de schachtenverkoop was een eerste noodzakelijke stap.»
WAARDEVOL ALTERNATIEF
Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani zegt tevreden te zijn dat alle betrokken partijen een vernieuwde en inclusieve invulling aan die verwelkoming van studenten willen geven «Een positieve verwelkomingsactiviteit is zeer waardevol voor jongeren die als student aan een nieuwe fase van hun leven beginnen», aldus Ridouani.
Zoals elk academiejaar kregen de nieuwe presidia van studentenkringen het Leuvense doopcharter ter ondertekening voorgelegd. Behalve de kringen, zijn ook de studentenclubs bij het overleg betrokken. In tegenstelling tot de studentenkringen hebben ze geen banden met de faculteiten, de universiteit of de hogescholen. De meisjesclubs, gegroepeerd in het MeisjesSeniorenKonvent, hebben het doopcharter ondertekend. Ook de eerste jongensclubs hebben het ondertekend. Zonder ondertekening van het charter kan geen gebruik worden gemaakt van gebouwen van de partners voor doop- en verwelkomingsactiviteiten.