Youth for Climate roept weer op tot spijbelacties op wereldwijde klimaatstaking
Klimaatbeweging Youth for Climate roept jongeren op om deze vrijdag in Gent en Louvain-la-Neuve opnieuw te spijbelen en de straat op te gaan tijdens de Global Climate Strike. Op die dag zullen jongeren over de hele wereld staken voor het klimaat.
«Na het succes van 10 oktober, toen we met 50.000 door de straten van Brussel liepen, willen we nu opnieuw jongeren de kans geven om hun stem te laten horen», zegt klimaatactiviste Anuna De Wever. «We zien dat de druk die we uitoefenen langzaam dingen in beweging brengt, maar er moet veel meer gebeuren en het tempo moet worden opgedreven als we een leefbare toekomst willen voorzien voor de volgende generaties en verdere slachtoffers aan klimaatverandering willen voorkomen.»
«Code rood»
Het recentste IPCC-rapport sprak klare taal, het is «code rood» voor de mensheid, aldus Lola Segers van Youth for Climate. «Het is nu of nooit. We moeten de druk hoog houden en ervoor zorgen dat iedereen eraan wordt herinnerd dat dit gaat over het voortbestaan van de mensheid en dat de beslissingen die vandaag gemaakt worden ons in een zeer gevaarlijk scenario brengen.»
De jongeren protesteren in Gent en Louvain-la-Neuve iets meer dan een week voor de start van de klimaatconferentie COP26, die van 1 tot en met 12 november plaatsvindt in Glasgow. Negen jongeren van Youth for Climate zullen ook aanwezig zijn in de Schotse hoofdstad om daar druk uit te oefenen op de onderhandelingen. «De doelstellingen van alle landen moeten drastisch omhoog», aldus nog Anuna De Wever. «Dan moet België wel volgen. Het lukt echter nog niet om alle regeringen binnen België op één lijn te krijgen voor een ambitieus klimaatplan. Dat moet er zijn voor COP26 begint.»
Klimaattop
Van 31 oktober tot 12 november vindt in Glasgow de klimaattop van de Verenigde Naties (COP26) plaats. Om de druk op de ketel te verhogen, komen ook de wekelijkse spijbelacties de komende weken terug, aldus De Wever vorige week. «Als we de regels breken, is er meer aandacht voor de actie, en dus meer aandacht voor het klimaat», klinkt het. Simon Sterck van Youth for Climate benadrukt dat hij vooral hoopvol wil zijn. «Er is zoveel pessimisme over het klimaat, maar elke 0,1 graad klimaatopwarming die we kunnen vermijden, betekent meer leven.» Hij benadrukt dat het klimaat al meer op de agenda staat dan vroeger, maar dat de beloftes nu moeten uitgevoerd worden op een positieve manier. «Zoals Greta Thunberg zei, met alleen blabla gaan we er niet komen.»
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet tevreden met de aangekondigde acties. «Er is tijdens de coronacrisis al genoeg lestijd verloren gegaan. Eén van de lessen van corona is nu net dat minder lestijd ten koste gaat van de meest kwetsbare leerlingen.»