Take a seat: hoe pas je slimme technologie thuis op een betaalbare manier toe?
Smart homes zijn de toekomst. Maar welke technologische snufjes bestaan er al? En hoe schaf je al die vernieuwende technologie aan zonder in het rood te gaan? In onze laatste aflevering van onze podcast ‘Take a seat’ gaan we in gesprek met e-sporter en Twitch-gamer Ashley Hoydonckx (@laagvlietje) en IKEA-expert Carolina over hoe je een smart home kunt opstarten en zelf een streaming set-up samenstelt.
Ashley is zo’n ondernemer die het beste uit de coronacrisis gehaald heeft. Uit pure verveling begon hij zijn game-avonturen te streamen op Twitch. Wat bleek? Mensen wilden zijn content zien. «Een paar jaar later kon ik plots mijn job als receptionist opgeven en werd ik fulltime streamer en e-sporter.»
Ergonomisch gamen
Hij kon zo van zijn hobby zijn beroep maken. Toch komt iedere droom met een prijs: soms zit Ashley tot 12 uur per dag achter zijn computer, waarvan acht uur al streamend. Hij kon niet anders dan zijn interieur daaraan aanpassen: «Een goede stoel en verstelbare bureau zijn cruciaal, anders begin je het snel te voelen aan je rug», vertelt de gamer.
«Met IKEA proberen wij op die gamingcultuur in te spele», zegt Carolina. «Met een verstelbare tafel, koptelefoon en nekkussen kom je al een heel eind. Ook een luchtzuiveraar is belangrijk, soms zit je heel lang in dezelfde ruimte.» Dat beaamt Ashley: «Na acht uur gamen, begin je dat weleens te rieken», lacht hij.
Als Ashley één tip zou willen geven aan beginnende streamers is het wel dit: koop niet meteen de duurste gaming gear. «Ik ben ook niet begonnen met de duurste camera of beste belichting», geeft hij toe. «Mensen kijken naar jou voor je persoonlijkheid. Blijf dus jezelf, en wanneer je kanaal groeit, kan je wel investeren in een betere microfoon.»
Smart homes
Technologische snufjes in huis hebben, is niet alleen handig voor gamers. Iedereen heeft tegenwoordig baat bij een smart home. Door technologie in huis te automatiseren, bespaar je energie in alle betekenissen van het woord. «In smart homes kan je automatisch al je lichten in één keer aan- en uitzetten, je rolgordijnen vanzelf neerlaten of de muziek met één knop bedienen», vertelt Carolina.
Al die domotica klinken prijzig, maar je kiest zelf hoe duur je het maakt. «Je hoeft niet alles in één pakket te kopen. Als je het niet kunt betalen om je hele woning in één keer high tech te maken, kan je beginnen met verlichting», gaat Carolina verder. «Daarna kan je stapje per stapje uitbreiden.»
Ashley kocht recent een nieuwe woning en hoopt ook om zijn huis uit te rusten met handige technologie. «Bij mijn vriendin nemen slimme apps heel wat stress weg. Ze twijfelt altijd of ze alle lichten wel uitgedaan heeft. Nu kan ze gewoon haar gsm erbij halen om te checken of alles uitstaat», beaamt de gamer.
Naast energiebesparing, hebben smart homes nog een extra voordeel: ze zorgen voor een clean desk. «Wij hebben van die bureaulampen waaraan je jouw gsm kunt opladen», vertelt Carolina. «Daarmee bespaar je energie. En omdat ze draadloos zijn, moet je niet meer prutsen met rondslingerende kabels op je bureau.»
Op zoek naar meer tips?
In de Metro-podcast ‘Take a seat’, in samenwerking met IKEA, kom je dankzij onze experts nog veel meer te weten over hoe je jouw eigen woning slimmer kan maken.