AHA! Daarom eet je zoveel chocolade wanneer je in een dipje zit

Je hebt het vast wel al gemerkt: van zodra je in een dipje zit, grijp je naar de dichtsbijzijnde reep chocolade. Of je nu droevig bent door het weer, door een mislukte relatie, door je werk of simpelweg omdat je lievelingsserie ermee ophoudt, chocolade is altijd de oplossing. Maar waarom eigenlijk?

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Er zijn zo van die dingen in het leven die nergens op slaan. Waarom grijpen we naar chocolade en niet naar een gezonde snack zoals een appel of een mandarijntje? En waarom chocolade en geen snoep?

Fenylethylamine

Wel, de verklaring moet gezocht worden in de chemische bestanddelen van chocolade of meer bepaald cacao. Cacao bevat namelijk fenylethylamine. Dat stofje is lichaamseigen en heeft ook enkele bekende derivaten zoals adrenaline en amfetamine. Fenylethylamine wordt meer bepaald aangemaakt door ons lichaam als we verliefd zijn en zorgt in dat geval voor dat euforische, gelukkige gevoel. Een gevoel waar we extra veel behoefte aan hebben wanneer het even wat minder gaat, wat die drang naar chocolade verklaart. Fenylethylamine zit trouwens ook in kaas en rode wijn, mocht je eens willen afwisselen.