Binnen composteren, dat kan met wormen en bokashi
In België wordt elk jaar gemiddeld 71 kilo composteerbaar afval per persoon weggegooid. Het vult onze dure witte zakken en moet verwerkt worden, terwijl het een echte rijkdom is. Door te composteren, creëer je levend organisch materiaal dat erg nuttig is als voeding voor je tuin en kamerplanten. Hier zijn twee handige manieren om binnen te composteren, zonder vliegen of geurtjes.
Wormen
Een wormencompost bestaat uit enkele plastic bakken die je boven elkaar in de kelder, op je terras of balkon zet. In de bodem van de bakken zitten gaatjes, zodat het 'percolaat' (het vocht dat vrijkomt) gemakkelijk naar beneden kan lopen.
Het duurt ongeveer twee maanden om je compost te lanceren. Je moet gewoon wat halfrijpe compost vinden die al een paar wormen bevat. Bij iemand die al een wormencompost heeft, bijvoorbeeld. In Brussel vind je die in het buurtnetwerk van de compostmeesters (www.wormsasbl.org). Deze vzw heeft ook een gratis telefoonnummer waar je terecht kan met vragen.
Bokashi
Het principe is ongeveer hetzelfde als bij wormencompost, behalve dat je hier start met 'effectieve micro-organismen' (EM). Stefania Cao, opgeleid door de vzw Worms en gespecialiseerd in bokashi, heeft het prijskaartje opgemaakt: «Je koopt een startpakket voor ongeveer 60 euro, met twee bakken en een zakje micro-organismen. Daarna komt het neer op zo'n één euro per maand voor een gezin van vier. Maar je bespaart wel op vuilniszakken, dus eigenlijk kost het niets.»
Je begint dus met twee bakken. «Dat zorgt voor rotatie. Je vult de eerste bak, zet hem twee weken opzij om te rijpen en gebruikt intussen de tweede bak.» Je kan ze kopen in biowinkels of op Stefania's website www.bokashicompost.be.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan je - net als bij een wormencompost - bijna alles in een bokashicompost stoppen. Keukenafval, dierlijke eiwitten, citrusvruchten, ongekleurd papier en karton dat in stukjes is gesneden, en zelfs kattenbakvulling! Stefania raadt wel aan om botten te vermijden en je compost beetje bij beetje te vullen. Als je er te veel afval in één keer in stopt, kan het gaan rotten.
En wat doe je met al dat compost?
Stefania heeft tot slot nog wat tips om je compost nuttig te gebruiken. «Je kan het percolaat op je bloemen en planten sproeien. Het is immers een krachtige meststof. Of je kan het gebruiken om leidingen te onderhouden en de gootsteen te ontstoppen. Een prima alternatief voor de bijtende, stinkende producten die je in de supermarkt koopt. Compost is heel ecologisch, in elke zin van het woord! Je kan natuurlijk ook je bloembakken en kruidenpotten een boost geven, door de aarde met compost te mengen. Gebruik één maat compost voor twee maten potgrond, anders is het te sterk,» zegt Stefania. En weet je echt niet wat te doen met de rest van je compost? Breng het dan naar een buurtcompost of gewoon naar een park.