Daarom zijn Paralympiërs rolmodellen voor jou en mij
Turnster Nina Derwael die goud haalt op de brug met ongelijke leggers of de Belgische hockeymannen die Australië klopten in de finale. Het zijn beelden die nog jarenlang op het netvlies van de Belgen zullen nazinderen. Ook de Paralympische atleten ontroerden de Belg met straffe prestaties. Zo pakte rolstoelatleet Peter Genyn goud op de 100 meter. Driekwartier voor de wedstrijd ontdekte hij dat zijn fiets – door sabotage – drie lekke banden en een kapot kaderstuk had.
De namen van de Paralympiërs klinken misschien niet heel bekend. Toch beschouwt ruim 86% van de Belgische bevolking de Paralympische atleten als een rolmodel. Dat blijkt uit een bevolkingsbevraging van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bij 2.000 Belgen.
Zo geeft 82% van de burgers aan dat Paralympische topsporters een belangrijke rol spelen om mensen met een beperking het gevoel te geven dat ze erbij horen in de maatschappij. 80% vindt een medaille op de Olympische Spelen even belangrijk als die op de Paralympische Spelen.
“Om de vijftien behaalde medailles in Parijs 2024 te evenaren of te overtreffen zijn meer middelen nodig voor de ondersteuning van Paralympische atleten en hun entourage”, zegt professor sportmanagement Veerle De Bosscher (VUB). In Vlaanderen krijgen Paralympische sporten nu 4% van het totale sportbudget. Als de maatschappelijke waarde zo hoog is, dan moet de Vlaming volgens De Bosscher durven te investeren in deze sporten.