De nieuwste huidsverzorgingstrend bestaat uit bacteriën en schimmels

In navolging van Japanse en Koreaanse beautytrends, zullen we dit jaar massaal ‘gefermenteerde verzorging’ deel laten uitmaken van onze huidverzorgingsroutine. Net zoals bij het maken van kombucha, worden bij gefermenteerde huidproducten bacteriën, schimmels en gisten ingezet om het optimale resultaat te kunnen bereiken. Het is een techniek die al bestond in de Oudheid en die eeuwen later zijn succes vooral te danken heeft aan zijn duurzame karakter.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er zijn goede en slechte bacteriën. Zo blijkt nog maar eens nu de fermentatietrend ook in de beautywereld doordringt. Clare Varga, beautyspecialist bij WGSN, een bureau dat de toekomstige trends voorspelt, legt uit aan Metro UK: «Bij fermentatie komen enzymen vrij die moleculen afbreken zodat ze beter in de huid kunnen doordringen, waardoor krachtige ingrediënten in de structuur van de huid of het haar afgeleverd worden. Dankzij het fermentatieproces wordt de groei van gezonde bacteriën zoals melkzuur, organische zuren en azijnzuur, die dienen als natuurlijke conserveringsmiddelen, bevorderd. Deze natuurlijke bacteriën verlengen de houdbaarheid van het product, waardoor die middeltjes zowel interessant zijn voor de duurzame koper als voor de spaarzame.»

Ecologisch

Helemaal nieuw is de trend niet. Al in het Oude Rome zouden gefermenteerde producten gebruikt zijn, zoals rijst en fruit, om de huid te voeden. Daarnaast kent gefermenteerde beauty al sinds 2018 een opmars. «En dat cijfer zal enkel nog maar toenemen, aangezien we sinds de pandemie nog meer op zoek zijn naar producten die gezond zijn en een minimale ecologische impact hebben», aldus Clare.