De wetenschap onderscheidt vier soorten koppels. Tot welke categorie behoor jij?
Koppels komen, net als mensen, in alle mogelijke soorten en vormen. Terwijl je bij het ene paar haast smelt, vraag je je bij het andere paar ten zeerste af hoe die twee het met elkaar uithouden. En wees gerust, anderen vellen dan weer een oordeel over jou en je partner - dat is nu eenmaal eigen aan de mens. Maar wat denkt de wetenschap van koppels?
Wel, als het van de onderzoekers, onder wie Brian Ogolsky, van de universiteit van Illinois in de Verenigde Staten afhangt, kan je koppels onderverdelen in vier soorten. Om tot die conclusie te komen, onderzochten ze 376 ongetrouwde koppels tussen de 25 en 29 jaar. Op basis van die gegevens kwamen ze tot vier categorieën.
Dramatic couple (het dramateam)
Deze koppels ervaren veel ups en downs. Ze zijn vaak impulsief en maken (te) snelle keuzes op basis van zowel positieve als negatieve gebeurtenissen in hun leven of relatie. Trouw is niet altijd een vaste waarde.
Conflict-ridden couple (de ruziemakers)
Ook deze koppels kennen ups en downs, maar die leiden niet per se tot overhaaste beslissingen. De ruzie kan in dit geval voor extra passie zorgen en hen juist dichter bij elkaar brengen. Op de lange termijn is dit niet per se vol te houden.
Socially involved couple (de sociale rakkers)
We kennen allemaal wel een koppel dat deel uitmaakt van een grotere vriendengroep - vaak waren ook zij eerst vrienden vooraleer ze een relatie begonnen. Die vriendschappen zorgen voor een sterke basis, omdat koppels in dit geval beter nadenken over de keuzes die ze maken en de impact daarvan op de rest van hun leven.
Partner-focused couple (de plakkers)
Wanneer een koppel sterk aan elkaar hangt, classeren we hen al snel als plakkers. Nochtans is dit volgens de wetenschappers de categorie met het meeste kans op slagen. Door rekening te houden met elkaar en alles te bespreken - ook de minder leuke dingen - werken deze koppels constant aan én met elkaar.