Dit driegangenmenu van Jamie Oliver verzekert je van een kerstfeest zonder afwas
Na een geslaagd kerstfeest ontwaken we traditioneel niet alleen met een stevige indigestie, maar ook een afwas om van te wanhopen. Jamie Oliver brengt dit jaar eindelijk verlossing met zijn nieuwe kookboek ‘EEN’. Daarin verzamelt hij de beste eenpansgerechten: simpel, verrukkelijk en budgetvriendelijk. Dit verrassende driegangenmenu verzekert je van een day after zonder zorgen, en zonder afwas.
Prachtige pompoensoep borlottibonen, rozemarijn, zuurdesem & parmezaan
VOOR 4 TOTAAL 50 MINUTEN
1 flespompoen (1,2 kg)
2 rode uien
4 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
1 blik van 400 g borlottibonen
1 groente- of kippenbouillonblokje, biologisch
4 dikke plakken zuurdesembrood
40 g parmezaan
Kerstpasta pigs zonder blankets, salie & ui, kastanjes & nootmuskaat
Zet de waterkoker aan. Snijd de lasagnevellen met koekuitstekers of een scherp mesje in feestelijke vormpjes, en verwijder de snijrestjes. Knijp het worstvlees uit het velletje en draai er kleine balletjes van. Snijd de bacon in dunne reepjes. Pel en snijd de rode ui in dunne ringen. Pluk de salieblaadjes, rasp de parmezaan fijn en zet een koekenpan van 28 cm op hoog vuur. Giet een klein scheutje olijfolie in de hete pan, doe de vleesballetjes en reepjes bacon erbij en schep ze regelmatig om. Voeg, wanneer de balletjes en bacon licht goudbruin zijn, de uienringen en salie toe, verkruimel de kastanjes erbij en bak het mengsel 2 minuten. Doe de pastavormpjes in de pan en giet er voorzichtig zoveel kokend water bij dat alles net onder staat – ongeveer 300 ml. Laat de boel 4 minuten koken, of tot de pasta het meeste water geabsorbeerd heeft, en blijf regelmatig roeren tot je een fluweelzachte saus hebt. Verdun hem eventueel met een extra scheutje water. Draai het vuur uit, roer de parmezaan erdoor en voeg naar smaak peper en zout toe. Maak de pasta af met een paar raspen nootmuskaat naar smaak, en desgewenst een paar drupjes extra vierge olijfolie.
Honing-sinaasappelplaatcake amandelen, vanille, yoghurt & een vleugje rozenwater
Verhit de oven tot 180 °C. Bekleed een braadslede van 20 x 30 cm met een vel bakpapier en wrijf het in met olijfolie. Rasp de oranje sinaasappelschil in een grote kom, zet even opzij en snijd één sinaasappel in flinterdunne plakjes. Leg ze in de slede, besprenkel ze met 100 g honing en bak ze 20 minuten. Doe intussen het amandelmeel en bakmeel met de yoghurt en vanillepasta bij de sinaasappelrasp in de kom. Breek de eieren in de kom, giet er 200 ml milde olijfolie bij en voeg een klein snufje zeezout, de resterende 100 g honing en eventueel een klein scheutje rozenwater toe. Klop alles goed door elkaar met een garde. Haal de slede uit de oven, giet het cakebeslag over de plakjes sinaasappel en zet hem 35 minuten terug in de oven, of tot de cake goudbruin is en een prikker er schoon uit komt. Stort de cake op een plank, trek het papier er voorzichtig af en serveer hem warm, met een lepel yoghurt of vla.