Dit ingrediënt zou het risico op Alzheimer verminderen
Hoewel we uiteraard altijd op zoek zijn naar lekkere gerechten, is het niet alleen de smaak van ons eten die telt. Ook de impact ervan op onze gezondheid mag niet over het hoofd worden gezien. Dat betekent echter niet dat gezond eten niet lekker kan zijn - integendeel.
Een nieuw onderzoek van Kazumasa Yamagishi van de Universiteit van Tsukuba dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Taylor & Francis Research online beweert namelijk dat een smakelijk ontbijt het risico op de ziekte van Alzheimer sterk zou kunnen verminderen. Het gaat met name om havermout, een lekkernij die velen onder ons al dagelijks eten.
Havermout
Om tot die conclusie te komen volgden Yamagishi en zijn team gedurende 20 jaar 4.000 proefpersonen tussen de 40 en 64 jaar oud. Ze namen voornamelijk hun eetgewoontes onder de loep. Uit die analyse kwam naar voren dat zij die de dag startten met een kom havermout, 26% minder risico liepen op de ziekte van Alzheimer. De verklaring zou te vinden zijn in de oplosbare vezels in de havermout, die de darmbacteriën onder controle houden. Als die bacteriën te voltallig worden, kunnen ze een neuro-ontsteking veroorzaken, wat op zijn beurt dan weer dementie zou kunnen veroorzaken volgens de wetenschappers.
Wil je je ontbijt nog gezonder maken? Voeg dan enkele stukken fruit toe. Oplosbare vezels komen namelijk ook voor in groente en fruit en enkele zaden.