Dit zegt je dieet over je eicelkwaliteit

Als vrouw met een kinderwens zijn je eicellen onontbeerlijk. Dankzij hen beshik je over de mogelijkheid om zwanger te raken en negen maanden later een gezonde baby op de wereld te zetten. Helaas krijgen heel wat vrouwen af te rekenen met eicelproblemen, waardoor kinderen krijgen een stuk moeilijker of simpelweg onmogelijk is.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Volgens een nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen zou de kwaliteit van je eicellen alles te maken hebben met je dieet. Hoe meer vetten en suikers je naar binnen speelt, hoe moeilijker je eicellen het krijgen. Niet alleen jijzelf, maar ook je eventuele toekomstige kinderen hebben dus baat bij een gezonde levensstijl.

Vetten en suikers

Voor het onderzoek werd gekeken naar eicellen van koeien in proefbuizen en in een later stadium ook naar muizen. «Het zijn trouwens echte opportunisten: ze nemen alle soorten voedingsstoffen op uit hun omgeving. Wanneer we bijvoorbeeld meer vetten in de proefbuis voorzagen, namen de eicellen het vet op. Dat leidde tot celschade en ernstige problemen. De grootste cel van het vrouwelijk lichaam vertoont dan tekenen van stress en laat zich veel moeilijker bevruchten», aldus professor Jo Leroy, voorzitter van de Europese Vereniging voor Embryotechnologie, aan HLN.

Niet alleen de kwaliteit van je onbevruchte eicellen heeft te lijden onder je dieet - ook eens een eicel bevrucht raakt, speelt je eerdere dieet een belangrijke rol. Bij vrouwen die een vet- en suikerrijk dieet volgen, is de embryo van mindere kwaliteit, kan die genetische afwijkingen vertonen en al vroeg afsterven. En hoewel je je eicelkwaliteit danig kan verbeteren door je dieet aan te passen, blijven sommige cellen ook nadien nog tekenen van aantasting vertonen. «Dat toont mogelijks aan dat zelfs de nog onrijpe eicellen onherroepelijk worden aangetast door een ongezond dieet», aldus nog Leroy aan HLN.