DIT zou de verrassende reden zijn waarom je zo vaak nachtmerries hebt

Droom je vaak dat je ontslagen wordt? Al je tanden verliest? Dat je op kantoor aankomt en geen broek aanhebt? Dat vampieren al het bloed uit je nek komen zuigen? Dan klinkt het alsof je een nachtmerrieprobleem hebt. Terwijl veelal gedacht wordt dat stress aan de basis van nachtmerries ligt, beweert een dokter aan Metro UK dat er iets veel simpeler bijdraagt aan je nare dromen: de temperatuur van je kamer.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Slaapkwaliteit werd al vaker in verband gebracht met de temperatuur van je slaapkamer, maar de voordelen van een frisse kamer zouden dus verder reiken dan gedacht. Het is namelijk mogelijk dat een te warme kamertemperatuur nachtmerries triggert.

Als dat zou kloppen, is dat natuurlijk goed nieuws. Nachtmerries kunnen tenslotte je dag ruïneren, zeker als je van die gemene, net iets te geloofwaardige nachtmerries had. En als alleen al je thermostaat wat lager zetten ervoor zou kunnen zorgen dat je geen zo’n nare dromen meer hebt, is dat best wel haalbaar. Alleen: wat is die ideale temperatuur?

De juiste temperatuur

Dokter Neil Stanley, het voormalig hoofd van de Britse Sleep Society, legt aan Metro UK uit dat de optimale slaaptemperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius ligt: «Om een goede nachtrust te kunnen hebben, moet onze lichaamstemperatuur, die doorgaans rond de 37 graden schommelt, ongeveer met één graad zakken.»

«Die temperatuur kan meestal zakken omdat ons hoofd of aangezicht vanonder de lakens uitkomt. Maar als je in een te warme kamer slaapt, zal je lichaamstemperatuur niet in staat zijn om die overtollige warme te verliezen en zal je slaap verstoord worden.» Daarom zorgt een goede kamertemperatuur volgens de dokter niet alleen voor minder nachtmerries. Een lagere kamertemperatuur zou ook helpen tegen andere kwaaltjes zoals snurken en slaapapneu.

Hoe zorg je dan voor die ideale temperatuur? Allereerst zet je dus je thermostaat best wat lager ’s nachts (wat meteen ook goed is voor je energiefactuur). Daarnaast kan ook het materiaal van je lakens een rol spelen: katoen en andere natuurlijke stoffen zoals zijde zorgen voor de meest aangename temperaturen. Een venster openzetten kan natuurlijk ook helpen.