Duurzaam is de nieuwe high fashion
Er staat heel wat op het programma tijdens het MOOI-festival. Bezoekers kunnen aan de slag tijdens de workshops waar je met naald en draad oude kledij een nieuw leven geeft of T-shirts leert zeefdrukken. Er zijn ook Fair Fashion Talks'. Zo komt Niels Roskam van Rank a Brand' vertellen hoe zij merken vergelijken op vlak van arbeidsrechten.
Op de beurs worden dan weer vernieuwende projecten voorgesteld. Wintervacht' (foto boven) is bijvoorbeeld een Nederlands bedrijf dat oud textiel verwerkt tot nieuwe kleding. Ze maken van je oude dekens bijvoorbeeld een jas. Carpet of Life' is een organisatie die van je oude garderobe een nieuw tapijt maakt. Katrien Van Hecke is dan weer een modeontwerpster die haar zijde enkel kleurt met natuurlijke kleurstoffen en kruiden. Voor haar is duurzaamheid de nieuwe vorm van high fashion'.
Tot slot is er de festivalmarkt, waar heel wat merken schone kleding verkopen. «We krijgen regelmatig de opmerking dat mensen wel schone kledij willen kopen, maar dat ze niet weten welke merken eerlijk zijn en welke niet», zegt Stijn Stevens van 11.11.11. «Met die markt willen we laten zien dat er wel degelijk een groot aanbod is. Het MOOI-festival wil tonen dat het niet zo moeilijk is om te achterhalen hoe schoon je kledij is.»
Fashion police
Het MOOI-festival pleit voor kleding die gemaakt is met respect voor het milieu, maar ook in goede werkomstandigheden. «In het algemeen zijn de veel te lage lonen een groot probleem», aldus Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne. «Dan gaat het echt om lonen waar je niet waardig van kan leven. Ook de vele overuren zijn problematisch. Sommige werknemers werken tot 16 uur per dag, zes dagen op zeven.»
Hoe kunnen wij als consument weten welke kledingmerken het nodige respect opbrengen voor hun werknemers en voor het leefmilieu? «Er is helaas weinig transparantie in de sector», legt Ceustermans uit. «Aan het etiket kan je niet meteen zien of je kleding op een eerlijke manier gemaakt is. Maar er zijn wel merken die inspanningen leveren. Bijvoorbeeld de merken die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation, een organisatie die controles uitvoert in kledingfabrieken. Daarnaast zijn er nog de winkels die zich echt specialiseren in duurzame kledij zoals Today is a good day' in Antwerpen en Gent.»
Als dat niet helpt, is er nog de Fair Fashion Police'. De waakzame modepolitie loopt rond op het MOOI-festival. Met behulp van een app verschaffen ze de bezoekers meer informatie over het merk dat ze dragen.
Het festival MOOI palmt op zaterdag 23 mei DE Studio in van 13u tot 24u. Een ticket kost tussen 4 en 10 euro.
door Jelle Mampaey
Tapijten met een verhaal
De organisatie Carpet of Life' verwerkt oude kledij van bij ons tot tapijten. Daarvoor werken ze samen met vrouwen in de Marokkaanse Sahara. «Het maken van tapijten is daar een oude traditie», legt Marion Meyvis uit. «Vroeger gebeurde dat met kamelenhaar, maar aangezien daar een tekort aan is, gebeurt het nu met oud textiel. Door textiel uit Europa te gebruiken, kunnen we die traditie in stand houden en tegelijk oude kledij een nieuw leven geven. Er zijn immers veel mensen die heel wat kledij hebben hangen die ze eigenlijk niet dragen.» De vrouwen in het zuiden van Marokko krijgen een eerlijk loon voor hun tapijten en ze krijgen bovendien lessen om te leren lezen en schrijven.