ECO & CO. Koken met madeliefjes uit eigen tuin
De lente is in volle gang en dat betekent dat je gazon dezer dagen waarschijnlijk één groot bloemenveld is. Tenzij jij één van die mensen bent die hun gras millimeteren uiteraard, maar dan is dit artikel niets voor jou. Wist je dat je in de keuken aan de slag kan met madeliefjes? Wij tonen je hoe.
Siroop
Van vlierbloesemsiroop heb je waarschijnlijk al gehoord, maar ook van madeliefjes kan je siroop maken. Het principe is hetzelfde, alleen het bloemetje verandert.
Ingrediënten
naar keuze vol)
Bereidingswijze
1. Doe de geplukte bloemhoofdjes in een kookpot en zet die onder met koud water. Laat 24 uur trekken.
2. Giet het mengsel door een kaasdoek en wring goed uit, zodat je zoveel mogelijk van de smaak behoudt.
3. Doe het vocht in een pan en meet hoeveel je hebt. Per liter vocht voeg je 1 kilo suiker en het sap van 1 citroen toe.
4. Zet het mengsel nu op een middelhoog vuur en laat zachtjes pruttelen. Roer goed – suiker brandt snel aan – en haal van het vuur van zodra je een siroopachtige consistentie bereikt.
5. Doe de siroop in gesteriliseerde flessen en bewaar na opening in de koelkast.
Kappertjes
Kappertjes koop je gewoonlijk in een pot in de supermarkt, maar met behulp van gesloten madeliefknopjes kan je ze ook makkelijk zelf maken.
Ingrediënten
madeliefknopjes
Bereidingswijze
1. Steriliseer een inmaakpot van 0,5 liter.
2. Doe de azijn in een kookpot en verwarm – zorg ervoor dat de vloeistof niet kookt. Voeg de sjalotten, knoflook en peperkorrels toe en laat een tiental minuten trekken.
3. Zeef het mengsel en laat de azijn afkoelen.
4. Doe de madeliefjes in de inmaakpot, giet de azijn erover en laat een maand staan op een donkere en koele plek. Et voilà, je hebt kappertjes!
Versiering
Madeliefjes zijn eetbaar en zien er ook nog eens harstikke mooi uit, dus je kan ze altijd inzetten als versiering. In een slaatje, op een taart of ingevroren in je ijsblokjes: alles kan, dus experimenteer gerust zelf!