ECO & CO. Maak je eigen vaatwaspoeder
Wil je graag minder plastic en/of kartonnen verpakkingen verbruiken en een beetje geld besparen? Waarom probeer je dan niet zelf poeder te maken voor de vaatwasmachine? Veel heb je er niet voor nodig: drie ingrediënten en drie minuutjes tijd.
In de magische doe-het-zelfwereld is het moeilijkste niet om een recept te vinden. Op het internet krijg je er in een muisklik duizenden te pakken. De grote uitdaging is ook niet om de juiste ingrediënten te strikken. Nee, de lastigste opdracht is om een recept te vinden dat ook het verwachte resultaat oplevert, ook als je het als complete beginneling voor elkaar probeert te krijgen. Dus vroegen we aan Sylvie Droulans, de Belgische specialiste op het vlak van ‘zero waste’, naar haar favoriete recept, het meest efficiënte van alles wat ze al uitgeprobeerd heeft. Zo hoef jij geen risico’s te nemen en bespaar je ook je kostbare tijd. Tenslotte wil je geen volledige zaterdag opgeven om een overtuigend product samen te stellen. Sylvie heeft al twee boeken op haar naam, weliswaar in het Frans: ‘Le zéro déchet sans complexes!’ (Zero waste zonder complexen) en ‘Zéro dechet: guide pratique pour toute la maison’ (Zero waste: een praktische gids voor het hele huis). Ze geeft bovendien lezingen en bespreekt al haar tips op haar blog ‘Zéro Carabistouilles’.
Poeder of tabletten?
Toen we Sylvie vroegen om ons haar recept voor vaatwastabletten te geven, antwoordde ze dat poeder eigenlijk veel eenvoudiger is om te maken. Ze zag er ook niet echt het nut van in om extra stappen toe te voegen en er afzonderlijke tabletten van te maken. Maak je echter geen zorgen als je toch de voorkeur geeft aan die kleine lieve tabletjes: onder het recept van Sylvie vind je dat van Gen, een andere fonkelende Belgische ster wat ‘zero waste’ betreft.
Dit is het allereenvoudigste recept voor vaatwaspoeder:
1. Neem een bokaal van 500 ml.
2. Giet 200 gram ‘watervrije’ natriumkristallen (soda) bij 150 gram natriumpercarbonaat en 200 gram citroenzuur in poedervorm.
3. Meng alles goed door elkaar.
4. Tadaaaaam! Klaar is kees! Nu hoef je enkel twee theelepels van het mengsel in het bakje van de vaatwasmachine te gieten waar je gewoonlijk het tabletje in legt voordat je hem laat draaien.
5. Als je wil, kan je ook nog een paar druppels essentiële citroenolie toevoegen aan het poeder.
Maar pas op!
Watervrije natriumkristallen zijn een fijner poeder dan de klassieke kristallen. Als je gewone natriumkristallen gebruikt in het mengsel, zal je je keuken veranderen in een schuimparty (misschien een ideetje voor een volgende lockdown of zoveelste quarantaine?).
Belangrijker nog, want missen is menselijk en je bent sneller verstrooid dan je zou willen: verwar watervrije natriumkristallen vooral niet met natriumhydroxide. Die stof is namelijk bijzonder giftig en gevaarlijk. Het kan een volledig lichaam laten oplossen, dus stel je voor wat je Tupperware en de rubberen onderdelen van je vaatwasmachine zouden moeten ondergaan.
Toch graag tabletjes?
Gen, de vrouw achter de ‘Ateliers de Gen’, heeft een heel simpel recept in petto om vaatwastabletten te maken. Ze organiseert workshops rond ‘zero waste’ en op haar blog ‘lilycraftblog.com' vind je talloze advies, recepten en tips:
1. Neem een pot van ongeveer 200 gram.
2. Giet 60 gram citroenzuur, 40 gram watervrije natriumkristallen (in fijne poedervorm dus), 30 gram natrium percarbonaat en 30 gram natriumbicarbonaat bij elkaar.
3. Meng alles goed door elkaar, voeg er eventueel enkele druppels essentiële citroenolie aan toe, en pak het poeder samen in elk vakje van een ijsblokjeshouder voor de diepvries.
4. Sproei er een beetje water over met een spray en laat het mengsel een nachtje opstijven in de diepvries.
En wat met het spoelmiddel?
Goed nieuws: dat heb je niet nodig, waarmee je dus nog meer geld bespaart. Maar je kan toch om de vijf of zes machines wat alcoholazijn in het bakje voor het spoelwater gieten. Dat zal de vaat doen glanzen en de machine tegelijk ontkalken.