Een hormonenvrije anticonceptiepil voor de man zou binnenkort op de markt kunnen komen

De orale anticonceptiepil voor vrouwen bestaat nu al zo’n zestig jaar, maar aan de mannelijke zijde blijft het al jarenlang stil. Af en toe wordt er een middel ontwikkeld dat veelal de markt niet haalt door de «zware bijwerkingen» van de orale pil voor mannen. Tot nu: er zou dan toch een nieuwe hormonenvrije anticonceptiepil kunnen komen voor mannen, volgens een studie van de Universiteit van Minnesota.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Voor heterokoppels die op dit moment liever geen kinderen willen, maar toch plezier willen beleven onder de lakens, zijn er twee opties: of de man draagt een condoom of de vrouw neemt anticonceptie. Aangezien het gebruik van het condoom nog steeds 2% à 5% kans geeft op een zwangerschap, kiezen vrouwen veelal de laatste optie. Zij kunnen dan wel weer kiezen uit verschillende anticonceptie: de pil, hormonale spiraal, koperspiraal of pleisters.

Al hebben al die middeltjes hun neveneffecten zoals depressie, verzwakt libido en een verhoogd risico op trombose (bij hormonale anticonceptie), terwijl de koperspiraal dan weer voor extra pijnlijke maandstonden zorgt met meer bloedverlies. Een mannelijk anticonceptiemiddel zou betekenen dat de last van de gezinsplanning niet enkel meer bij de vrouw komt te liggen.

Hormoonvrij

In een nieuwe studie van de American Chemical Society blijkt dat er dus nu een nieuw middel op de markt zou kunnen komen voor mannen dat hormoonvrij is. Al tientallen jaren proberen wetenschappers een voorbehoedsmiddel te vinden voor mannen, maar tot nu toe werd er enkel gefocust op medicijnen die werkten op het testosteronlevel, waardoor mannen te kampen kregen met bijwerkingen zoals gewichtsverlies, depressie en een slechte cholesterol. Een hormoonvrije orale pil zou een gamechanger zijn.

Vitamine A-zuur

Het voorbehoedsmiddel zou in plaats daarvan zich richten tegen het eiwit RAR-alfa dat vitamine A-zuur bindt. Dat zuur zou een belangrijke rol spelen bij celgroei, differentiatie en de embryonale ontwikkeling en bijgevolg ook invloed uitoefenen op de vorming van sperma. Wetenschappers maakten dus een middel dat het vitamine A-zuur remt.

Wanneer muizen dat medicijn toegediend kregen voor vier weken, ontwikkelden de beestjes opvallend veel minder sperma. Het zou 99% effectief zijn in het voorkomen van een zwangerschap. Ze observeerden geen opvallende bijwerkingen bij de muizen na het nemen van de orale anticonceptie. Als de muizen na een maand stopten met het middel, konden ze opnieuw babymuisjes maken.

De wetenschappers hopen het middel te kunnen testen op mensen tegen de herfst of winter van dit jaar. «Er is geen garantie dat het zal werken... maar ik zou echt verbaasd zijn als we niet ook een effect bij mensen zouden zien», vertelde Gunda Georg, het hoofd van het Department of Medicinal Chemistry van de University of Minnesota, aan AFP.

Het onderzoek wacht wel nog op een peerreview.