Garnaalsalade
Niets gemakkelijker dan een salade om een kleine honger te stillen. Deze week combineren we de trots van de Noordzee grijze garnalen met een hele resem groentjes, een citroendressing en knapperige croutons.
Wat heb je nodig? (voor 2 personen)
Stap 1 De mise en place
Snij de uiteinden van de boontjes en blancheer ze een tiental minuten in kokend water. Spoel ze meteen erna af met koud water om het garingsproces te stoppen en ervoor te zorgen dat ze hun mooie groene kleur behouden. Schil de champignons en snij ze in dunne plakjes. Was de sla en hak de pijpajuin fijn, net als de peterselie. De kerstomaten mogen ook in twee gehakt worden.
Stap 2 De croutons
Om de salade beet te geven en wat koolydraten in onze maaltijd te smokkelen, opteren we voor croutons. Neem twee dikke sneden witbrood zonder korst en snij ze in vierkantjes van min of meer gelijke omvang. Verhit de boter met een scheut olijfolie in een pan en bak de croutons mooi goudbruin. Kruid af met peper en zout en laat het overtollig vet geabsorbeerd worden door wat keukenpapier.
Stap 3 De dressing
Meng de mosterd met een vork met het sap van een halve citroen. Wanneer de mosterd is opgelost, voeg je een flinke scheut olijfolie toe. Kruid met peper en zout en roer er dan de room doorheen, tot de dressing de juiste consistentie heeft. Werk af met de fijngesneden peterselie.
Stap 4 De assemblage
Alle ingrediënten zijn klaar en nu volstaat het om ze allemaal samen te brengen. Begin je salade met een flinke basis sla en schik de garnituur er netjes rond, waarbij je de garnalen een centrale plaats geeft. Wanneer alles op het bord ligt, volgt de finishing touch met de dressing, de fijngesneden pijpajuin, wat peterselie en een partje citroen.
Smakelijk!
door Maarten Joossens