Heb jij een probleem met bingewatchen? Dit onderzoek legt het uit

Of het nu ‘Squid Game’ of het langverwachte vervolg op ‘Sex and the City’ is: er gaat geen moment voorbij of er wordt een nieuwe bingebare serie op onze weerloze zielen losgelaten. Op een luie zondagavond gebeurt het dan weleens dat je een, twee, drie of zelfs zeven afleveringen van een serie in een keer na elkaar bekijkt. Maar wanneer wordt dat bingewatchgedrag een probleem? Nieuw Pools onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Frontiers in Psychiatry’ legt het uit.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

We laten ons allemaal al eens hangen in de zetel met onze favoriete serie. Er is nu eenmaal een enorm aanbod aan verdomd goede televisie. Een beetje bingen is dus zeker cultureel verantwoord. Toch rijzen er al sinds het begin van de opkomst van Netflix zorgen over televisieverslavingen en ongezonde kijkpatronen. Een ‘bingewatchverslaving’ is niet opgenomen als diagnose an sich, net zoals seks- of sportverslavingen, maar er gebeurt wel steeds meer academisch onderzoek naar het fenomeen.

Slaap uitstellen

In een recente Poolse studie van onderzoekers van de Universiteit van Warschau en Krakau werd het kijkgedrag van 645 jongvolwassenen onder de loep genomen. Ieder van hen had al eens twee of meer afleveringen van een serie in één keer bekeken.

De onderzoekers stelden vragen als: «Hoe vaak verwaarloos je jouw verplichtingen om series te kunnen kijken?», «Hoe vaak voel je je droevig of geïrriteerd dat je jouw televisieserie niet kunt bekijken?» en «Hoe vaak stel je slaap uit om te kunnen bingewatchen?». Respondenten gaven antwoorden gaande van 1 punt (nooit) tot zes punten (altijd). Vanaf een bepaalde score werd je bingewatchgedrag als problematisch aanzien.

Depressie

De onderzoekers kwamen uiteindelijk op die manier tot een aantal kenmerken die zouden kunnen wijzen op een probleem met bingewatchen:

- Moeite om je impulsen te controleren;

- Een gebrek aan het vermogen om de gevolgen van bepaalde daden goed in te schatten;

- Televisie kijken om te ontsnappen aan je problemen;

- Televisie kijken om je minder eenzaam te voelen.

Diezelfde onderzoekers hadden in een eerder onderzoek ook al een verband gelegd tussen problematisch bingewatchen en angst- en depressieproblemen. Hoe depressiever en angstiger een persoon, hoe meer problemen er waren met bingewatchen.

Als je denkt dat jouw kijkgedrag mogelijk onder de noemer ‘problematisch’ valt, kan het een goed idee zijn om op zoek te gaan naar meer gezonde manieren om om te gaan met moeilijke gevoelens. Kan je jouw serie echt niet missen? Probeer dan te stoppen vooraleer de aflevering zijn ‘cliffhanger’ bereikt of leg jezelf een limiet op van bijvoorbeeld twee afleveringen. Blijf je worstelen? Dan kan je ook een dokter raadplegen.