Het perfecte kerstdessert: twee zoete recepten in kerstboomthema
Binnenkort mag je alweer een verbluffend feestmenu uitdenken met als afsluiter een memorabel dessert. Als het eens wat anders dan een kerstbûche mag zijn, kan je ook imponeren met deze overheerlijke zoete kerstbomen. Campina-ambassadrices Manon Van Aerschot (@macaron_manon) en Myriam Minne (@hap_en_tap) bedachten twee originele desserten die gegarandeerd een moment de gloire bezorgen tijdens je kerstdiner.
Chocolade kerstboomwafels met slagroom
Ga deze kerst creatief aan de slag met je kind(eren) en tover heerlijke kerstboomwafels op tafel. Deze easy peasy wafels zijn niet enkel de ideale verwennerij voor het hele gezin, maar ook een leuke activiteit voor tijdens de kerstvakantie.
Benodigheden 25 wafeltjes:
- Hartjeswafelijzer
- Houten stokjes
- Spuitzak met gekarteld spuitmondje
Ingrediënten wafels:
- 250 g zelfrijzende bloem
- 140 g kristalsuiker
- Snuifje zout
- 200 g boter
- 3 eieren
- 100 ml Campina halfvolle melk
- 1 el vanille-essence
- 1 el cacaopoeder
- 2 el arachideolie
Voor de slagroom:
- 150ml Campina Volle Room
- 2 el poedersuiker + een beetje extra voor de afwerking
- Zilveren suikerparels
Bereiding kerstboomwafels:
1. Doe de zelfrijzende bloem, de suiker en het snuifje zout in een mengkom.
2. Smelt de boter en voeg ze toe. Voeg de eieren, de melk, de vanille-essence en het cacaopoeder toe en meng tot een glad beslag.
3. Laat het beslag een uur opstijven in de koelkast.
4. Vet het wafelijzer in met de arachideolie met behulp van een borsteltje. Lepel telkens 2 eetlepels van het beslag in het wafelijzer en bak zo de hartjeswafels op de hoogste stand.
5. Laat de hartjeswafeltjes afkoelen, haal ze uit elkaar en leg ze omgekeerd op een rooster. Steek ze op een stokje.
6. Klop de room met de poedersuiker tot slagroom. Doe de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit zo toefjes slagroom op de wafeltjes. Duw er de zilveren suikerparels in en zeef er nog wat poedersuiker over.
Koekjeskerstboom met een frisse kaasmousse
Stof je mooiste taartenschotel al af voor deze indrukwekkende koekjeskerstboom. Een heerlijke krokante toren met een frisse kaasmousse van Campina. Voeg daar een 40-tal minuutjes van je tijd en wat culinaire bakvaardigheden aan toe en je tovert onderstaande pièce de résistance op tafel.
Benodigheden:
- Uitsteekvorm cirkel met een diameter van 14 cm, 12 cm, 10 cm, 8 cm, 6 cm en 4 cm
- Uitsteekvorm ster
Ingrediënten koekjesdeeg:
- 120 g zachte boter
- 80 g honing
- 360 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 120 g fijne griessuiker
- 2 eierdooiers
- Vanille in poeder
Voor de kaasmousse:
- 250 g volle Campina Verse Kaas
- 3 blaadjes gelatine (2 g per blaadje)
- Het sap van ½ citroen
- 2 eiwitten
- 50 g suiker
Bereiding koekjesdeeg:
1. Smelt de boter en honing in een pan op zeer laag vuur.
2. Meng de bloem, het bakpoeder, het vanillepoeder en de poedersuiker en voeg er de gesmolten boter aan toe. Kneed er ook de eidooiers onder en meng tot een grof deeg. Voeg een beetje water toe als het mengsel te droog is. Het deeg moet een bal vormen en loskomen van je deegkom.
3. Bewerk het deeg tot het glad en niet plakkerig is. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en steek er koekjes uit met de uitsteekvormpjes: 2 koekjes per maat en 1 ster.
4. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 10 minuten. De koekjes moeten goudbruin zijn. Wanneer ze uit de oven komen, zullen ze nog "zacht" zijn. Dat is normaal. Ze zullen hard worden als ze afkoelen.
5. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Bereiding verse kaasmousse:
1. Roer de verse kaas kort glad. Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Verwarm het citroensap tot lauwwarm op een laag vuur.
2. Knijp de gelatine uit en los ze al roerend op in het citroensap. Haal van het vuur.
3. Roer geleidelijk in totaal 3 eetlepels verse kaas door het citroensap. Voeg dan toe aan de rest van de verse kaas en roer goed door.
4. Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
5. Spatel het eiwit voorzichtig door het verse kaasmengsel.