Hoeveel suiker bevat wijn nu echt? «Sommige wijnen zijn slechter dan een hamburger»
Door Tournee Minerale, onze jaarlijkse ascetische maand, gaat ons alcoholverbruik er stevig op achteruit voor enkele weken. Maar bier, wijn en wodka naar binnen gieten, is niet alleen een cadeau voor je leverwaarden. Ook je suikerinname keldert wanneer je minder alcohol drinkt. Zeker voor wie geregeld een glas wijn of twee drinkt. Experts waarschuwen nu namelijk dat je met slechts twee glazen wijn je de aangeraden hoeveelheid suiker al kunt overschrijden.
Drank is des duivels, wordt weleens gezegd. Dat is uiteraard nogal overdreven, maar wetenschappers kunnen niet genoeg onderstrepen dat er meer gezondheidsrisico’s dan je zou denken verbonden zijn aan alcoholconsumptie. De Alcohol Health Aliance (AHA) van het Verenigd Koninkrijk waarschuwt daarom nog eens voor het hoge suikergehalte van alcohol, en dan vooral van wijn.
Hoe lager alcohol, hoe meer suiker
Het is aangeraden dat volwassenen slechts 30 gram ‘vrije suikers’ per dag consumeren. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers, maar ook de suikers die van nature in honing, siropen en fruitsap zitten. Met twee glazen van sommige wijnen zou je die limiet van vrije suikers al kunnen overschrijden. Bovendien zouden de meest suikerige wijnen de wijnen zijn die het laagste alcoholpercentage hebben. Dat kan misleidend zijn: je zou opteren voor de minder sterke wijn met het idee dat dat gezonder is, maar uiteindelijk in plaats daarvan te veel suikers consumeren.
Daarnaast waarschuwt de AHA ook voor het aantal calorieën in wijn. En ook daar zijn de cijfers onthutsend: twee glazen wijn zouden in sommige gevallen méér calorieën bevatten dan een hamburger van de McDonald’s. Hier geldt het omgekeerde van bij de suikers: wijnen met een hoger alcoholpercentage bevatten meer calorieën. Je kunt dus niet winnen.