KU Leuven maakt slimme rolstoel met artificiële intelligentie
Een spin-off van de KU Leuven Campus Brugge heeft een slimme rolstoel op de markt gebracht, die gebruikmaakt van sensoren en artificiële intelligentie. De rolstoel is specifiek bedoeld voor personen die moeite hebben om de joystick op elektrische rolstoelen te gebruiken.
Niet iedereen kan overweg met de elektrische rolstoel. «Het gaat bijvoorbeeld om rolstoelgebruikers met hersenverlamming. Zij zitten in een lock-in: ze zijn als het ware gevangen in hun eigen lichaam. Hun intellectuele mogelijkheden zijn nog prima, maar hun ernstige motorische problemen beperken hun opties», legt professor Elegast Monbaliu van het departement Revalidatiewetenschappen aan KU Leuven uit. «Daardoor maken ze veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Ons rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in.»
De CoMoveIT Smart
Het besturingssysteem kreeg de naam CoMoveIT Smart, en werkt met een hoofd-voetbesturingssysteem met sensoren. Die sensoren capteren de druk die via het hoofd of de voeten gegeven wordt, waardoor de persoon in kwestie gas kan geven. Links en rechts bewegen, gebeurt via de sensoren aan de voeten. Er is vaak nog enige hulp nodig om de gebruiker in zijn of haar stoel te zetten, maar vanaf dat moment kan die de rolstoel volledig autonoom besturen.
Artificiële intelligentie
Daarnaast maakt CoMoveIT Smart gebruik van artificiële intelligentie om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren. «Zo kan het systeem zich continu aanpassen aan zijn gebruiker. Op die manier kunnen mensen zich meer vloeiend en geleidelijk aan voortbewegen, tegenover de eerder schokkende manier waarop ze nu vooruitgaan», zegt Monbaliu. «Dankzij deze slimme rolstoel kunnen we deze groep gebruikers dus meer autonomie, participatie en levenskwaliteit geven.»
Campus Brugge gelanceerd
Vicerector van KU Leuven Piet Desmet, die ook academisch beheerder is van Campus Brugge, is erg tevreden over dit eerste project: «Met de lancering van CoMoveIT is de eerste spin-off voor KU Leuven Campus Brugge een feit. Door de combinatie van gezondheid en technologie in haar product weerspiegelt deze spin-off de identiteit van onze campus. De campus in Brugge zet zich zo verder op de kaart als een echte Health and Tech Campus. Dit is een ambitie die we de komende jaren verder kracht zullen bijzetten door de campus uit te breiden.»
Voor de verkoop zal CoMoveIT samenwerken met gespecialiseerde rolstoeladviseurs. De spin-off zal dus zelf het product niet rechtstreeks verkopen.