Na het labvlees, de labkoffie

Wat critici ook durven te beweren, we kunnen er niet omheen: we zitten middenin een klimaatcrisis. Dat betekent dat we met z’n allen moeten proberen om ons gedrag aan te passen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat kan op allerlei manieren, maar voeding is een groot deel van de oplossing.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

We hadden het eerder al over het zogenaamde klimaatdieet, waarbij je aandacht besteedt aan wat er op je bord komt te liggen en wat de ecologische impact daarvan is. Seizoensgebonden producten scoren altijd beter, en je consumptie van dingen als vlees en koffie houd je best binnen de perken als je inzit met het klimaat.

Vooral dat laatste, het moeten beperken van de consumptie van sommige producten, valt niet bij iedereen in de smaak. Het zijn vaak namelijk voedingsmiddelen die we eten uit plezier, omdat we ze erg lekker vinden. Nee moeten zeggen is dus niet bepaald leuk. Zij die de ontwikkelingen binnen de voedingsindustrie een beetje volgen, hebben vast wel al gehoord van labvlees. Daarvoor worden stamcellen genomen bij een levend dier, die vervolgens in een laboratorium ‘gekweekt’ worden tot vlees. Daardoor moeten er geen dieren sterven en de methode zou bovendien ecologischer meer verantwoord zijn dan de traditionele vleesindustrie. En je kan dus nog genieten van een lekker stukje vlees.

Koffie en klimaat

Finse wetenschapper hebben nu een gelijkaardige techniek bedacht, maar ditmaal voor koffie. De grote, hedendaagse koffieplantages verbruiken vaak erg veel water en zijn ecologisch niet bepaald deugddoend, omdat er in veel gevallen sprake is van een zogenaamde monocultuur, met alle gevolgen van dien voor de lokale biodiversiteit. Bovendien valt ook de milieu-impact van het transport niet te onderschatten. In Finland, waar de gemiddelde inwoner zo’n 10 kilogram koffie per jaar consummeert, zijn wetenschappers zich maar al te goed bewust van dat probleem en ontbreekt het dus niet aan motivatie om op zoek te gaan naar oplossingen.

Bij de productie van labkoffie worden cellen van een koffieplant in een bioreactor blootgesteld aan de juiste temperaturen, de juiste hoeveelheid licht en de nodige zuurstof om het proces zo efficiënt mogelijk te maken. Vervolgens wordt het resultaat gebrand en vermalen tot een poeder dat op exact dezelfde manier kan worden bereid als ‘normale’ koffie. Voorlopig is het product nog in een testfase en konden enkel voedingsexperts het goedje al proeven. Die maakten gewag van een vloeistof die minder bitter en minder bloemig smaakt dan koffie, maar volgens de wetenschappers kan dat ook liggen aan het feit dat ze geen expert zijn op het vlak van het brandingsproces. Het zal wellicht nog wel even duren alvorens het grote publiek kennis kan maken met de labkoffie, maar wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat.