Om hoelaat eten we? Een simpele vraag met een grote impact op ons humeur

Een goed gevulde maag behoort tot onze basisbehoeften en dus is eten voor de meesten onder ons een dagelijks goed. Meer zelfs: traditioneel gezien eten we ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. De precieze tijdstippen, die kunnen echter al eens variëren. Afhankelijk van de plaatselijke cultuur en het werk dat je doet, eet je op andere momenten. Maar wat is de impact daarvan?

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Dat was precies de insteek van een studie waarvan de resultaten eerder deze maand werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Gedurende 14 dagen werd het eetgedrag van 19 proefpersonen geanalyseerd.

Mentale gezondheid

Uit de resultaten komt duidelijk naar voren dat erg laat of gedurende de nacht eten schadelijk is voor de gezondheid. Met name de mentale impact van een laattijdige maaltijd valt niet te onderschatten. 26% van de proefpersonen die ‘s nachts of ‘s avonds laat aten, vertoonde tekenen van depressie. 16% kreeg te maken met angsten. Zij die op ‘normale’ tijdstippen aten, hadden geen last van deze symptomen. De onderzoekers raden dan ook aan om, zelfs als je ‘s nachts werkt, overdag te eten om je mentale gezondheid te vrijwaren.