ONDERZOEK. Als je op dit uur gaat slapen, loop je minder risico op hartziektes

Ben je zo iemand die nooit wil gaan slapen? Die altijd nog een extra hoofdstuk wil lezen in je lievelingsboek of toch nog een extra aflevering wil kijken van de serie die je aan het bingen bent? Dan hebben we slecht nieuws. Onderzoekers vonden tenslotte een verband tussen laat gaan slapen en hart- en vaatziektes. Meer nog, ze gaven zelfs een suggestie van wat het ideale uur is voor bedtijd.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

De wetenschappers schreven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift ‘European Heart Journal – Digital Health’. Uit dat Britse onderzoek met meer dan 88.000 deelnemers bleek dat er één heel specifiek moment was waarop je moet gaan slapen als je het risico op hartziektes wil beperken: tussen 22 uur of 23 uur, of idealiter net na 22u. Niet vroeger, maar ook niet later.

Op zich is dat een menselijk uur: niet te vroeg, niet te laat. Je hebt nog tijd om te ontspannen aan het einde van je dag, en je zal de dag erna ook op tijd ontwaken. De studie kan niet bewijzen dat na 23 uur of voor 22 uur gaan slapen rechtsreeks leidt tot een hart- en vaatziekte – het uur waarop iemand gaat slapen kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met dat iemand vaak tot de vroege uurtjes op café blijft, waardoor de ziekte eerder gelinkt kan worden aan alcoholmisbruik. Daarnaast werd er ook niet genoeg gekeken naar de slaapkwaliteit, enkel naar hoe lang iemand sliep en op welk uur die naar bed ging.

Bioritme

Toch zijn er aanwijzingen dat het uur om naar bed te gaan gevolgen kan hebben op vlak van je cardiovasculaire gezondheid. Doctor David Plans, coauteur,onderzoekshoofd van de Huma Therepeutics en lesgever aan de Universiteit van Exeter, kijkt vooral naar iemands bioritme. Iemand die erg laat, of erg vroeg, gaat slapen mist tenslotte belangrijke signalen van de natuur: ochtendlicht, het licht dat ons helpt om onze interne klok dagelijks opnieuw in te stellen. Als we voor lange tijd niet samen met de zon ontwaken, kan dat «een ontsteking veroorzaken of de glucoseregulatie beïnvloeden, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.»

«Significante resultaten»

Over de tijdspanne van zo’n 5,7 jaar ontwikkelden 3.172 van de 88.026 deelnemers een cardiovasculaire ziekte. Van die 3.172 waren er 1.371 die gingen slapen na middernacht, 1.196 die na 23 uur gingen slapen en 132 die gingen slapen voor 10 uur. Slechts 473 mensen van die groep gingen slapen om 22u.

Zo kwamen ze tot het besluit dat wie na middernacht ging slapen 25% meer risico liep op een hartziekte, terwijl wie voor 22u ging slapen 24% meer risico liep. Ze namen daarbij ook leeftijd, gender, rookgedrag, slaapduur, onregelmatige slaap, diabetes, bloeddruk en socio-economische status in overweging.

Plans zegt dat «het duidelijk is dat het verband op een of andere manier significant is». Maar er is meer onderzoek nodig, met een grotere en meer diverse groep deelnemers zodat de wetenschappers hun voorgeschreven bedtijdmoment kunnen hardmaken. Hij benadrukt wel dat slaaphygiëne erg belangrijk is: «Een verstoord bioritme kan een enorme invloed hebben op het cardiovasculaire systeem.»