Slecht oriëntatievermogen? Misschien moet je meer gamen

Mensen die een verschrikkelijk oriëntatievermogen hebben, zullen het vast herkennen: altijd aan de andere kant van de stad belanden, Google Maps moeten gebruiken voor de kleinste verplaatsing en steevast te laat komen omdat je alweer de weg niet vond. Het enige voordeel is dat je stappenteller overuren draait. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: je kunt je oriëntatievermogen aanscherpen door videospelletjes te spelen.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Voor andere mensen is het misschien grappig dat je steeds op de verkeerde plek belandt, maar als je zelf een slechte padvinder bent, is dat vooral erg vervelend en soms een beetje gênant. Mensen die verdwalen zijn tenslotte vaak het mikpunt van spot onder hun vrienden. Bovendien zouden we ook collectief slechter worden in oriënteren, net omdat we steeds teruggrijpen naar navigatiesystemen zoals Google Maps.

Reden te meer om je oriëntatieskills te willen aanscherpen. En de manier waarop je dat kunt doen is nog eens plezant ook: door het spelen van videogames! Videospelletjes hebben een slechte reputatie nochtans. Ze zouden aanzetten tot geweld of antisociaal gedrag. Maar het ene videospel is natuurlijk het andere niet, en heel wat onderzoeken bieden ook een tegenwicht aan voor dat wel erg negatieve beeld van games.

Open world games

Verschillende onderzoeken (Temple University, Max Plant Instituut) leggen een duidelijk verband tussen gamen en oriëntatievermogen. Vooral spelletjes waarbij je rondloopt vanuit eerstepersoonsperspectief – en je dus door de ogen van je videogamepersonage kijkt – zouden helpen. Dat soort spelletjes werken vaak ook met een ‘open wereld’, dat wil zeggen dat de route die je moet volgen in het spel niet vastligt. In plaats daarvan kan je afwijken van het pad, op queeste gaan en zelf op zoek gaan naar verborgen plekjes in het bos, de bergen of in een dorp. Vaak maak je daarbij gebruik van een kaart, maar je moet de route wel volledig zelf uitstippelen.

Daardoor ben je als gamer eigenlijk voortdurend bezig met jezelf te oriënteren in een digitale wereld. Je zoekt hoe je van het ene punt naar het andere kunt geraken en wat de snelste route is. Bovendien zijn er obstakels – vallende rotsen, kogels, dieren – die je moet ontwijken. Doordat je met verschillende elementen bezig bent in de digitale ruimte, ben je ook je ruimtelijke kennis aan het bijschaven.

Hoog tijd dus om aan het gamen te slaan als je het beu bent om vernederd te worden door je vrienden die zich wel kunnen oriënteren. Bekende ‘open wereld’-spelletjes zijn ‘Skyrim’, ‘Assassins Creed’ of ‘The Legend of Zelda: Breath of the Wild’. Veel succes!