Snel en veilig ter plaatse via de fietssnelweg

De coronacrisis gaf vorig jaar een stevige boost aan het fietsverkeer. Sindsdien fietsen we erop los. Steeds vaker wordt het stalen ros ook gebruikt om te pendelen naar school of naar het werk. Als je lange afstanden aflegt met de fiets wil je dat vooral snel en veilig kunnen doen. Dankzij de opmars van de fietssnelwegen in Oost-Vlaanderen kan je met een gerust hart vertrekken.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een fietssnelweg is, zoals de term doet vermoeden, een fietspad voor vlot woon-werkverkeer. Ze vormen de verbinding tussen steden, woongebieden en grote tewerkstellingsplekken. Via de fietssnelwegen die in opbouw zijn, kan je Oost-Vlaamse steden en economische knooppunten in een oogwenk bereiken. De paden liggen vaak langs spoorwegen, waardoor ze je recht naar je bestemming brengen. Zo gaat de F4 van Gent over Lokeren, Sint-Niklaas en Beveren naar Antwerpen; de F45 van Gent naar Oudenaarde en de F7 van Gent over Deinze naar Kortrijk.

Voordelen van een fietssnelweg

Een fietssnelweg kan jouw dagelijks leven een pak gemakkelijker maken. Files zijn verleden tijd, wat jou op weg naar kantoor heel wat stress en vertragingen bespaart. Fietsen is bovendien gezond en goed voor het milieu. Minder auto’s op de baan betekent ook een veiliger verkeer. De fietssnelwegen zijn een product vanuit alle provincies en ook overal te vinden. Ze worden zo ontworpen dat je zo weinig mogelijk moet stoppen bij kruispunten. Daarnaast krijg je op de fietssnelweg voorrang waar het mogelijk is. Bovendien zijn ze zoals een echte snelweg vaak heel breed zodat voorbijsteken en sociaal fietsen haalbaar is. Fietssnelwegen herken je aan het logo: een blauw driehoekig fietszadel met de letter F gevolgd door het nummer van de fietssnelweg. De bewegwijzering bevindt zich zowel op de grond als op bebording naast het fietspad.

Investering in de toekomst

Vlaanderen en het Brussels Gewest tellen samen meer dan 100 fietssnelwegen, samen goed voor een netwerk van 2.700 kilometer, maar nog niet alle routes zijn gerealiseerd. Provincie Oost-Vlaanderen investeert tijd en mensen in de aanleg van de ontbrekende stukken fietssnelweg. De financiering komt via Vlaanderen en de Provincies. Ook de lokale besturen zitten van bij de start van een project mee aan tafel. Zij werken ook vaak lokale fietsroutes uit die aansluiten op de fietssnelwegen. Hiervoor kunnen ze rekenen op subsidies vanuit de provincie.

Meer informatie: https://fietssnelwegen.be/