Studie achterhaalt hoeveel mensen wereldwijd aan hoofdpijn en migraine lijden: «Groot probleem voor volksgezonheid»
Een studie van de Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie stelt dat «hoofdpijnstoornissen wereldwijd veelvoorkomend blijven». Bijna een op de zes mensen zou bijna dagelijks hoofdpijn ondervinden. De studie roept daarom regeringen overal ter wereld op om dit gezondheidsprobleem aan te pakken. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Headache and Pain’.
Hoofdpijn kan tal van oorzaken hebben, gaande van stress, slaapproblemen of een teveel aan medicatie, maar zeker is dat iedereen er weleens mee te maken krijgt. Alleen blijkt nu dat hoofdpijn meer voorkomt dan aanvankelijk gedacht: maar liefst 52% van de wereldbevolking heeft een actieve ‘hoofdpijnstoornis’. Dat wil zeggen dat ze tijdens het afgelopen jaar een vorm van hoofdpijn hadden.
Meer nog, 16% van de wereldbevolking zou volgens de studie bijna dagelijks hoofdpijn ervaren. Van die groep heeft 7% bijna dagelijks migraine, en 9% spanningshoofdpijn, een milde en veelvoorkomende vorm van hoofdpijn. Daarbovenop stelt het onderzoek voorzichtig dat migraine de laatste jaren mogelijk vaker voorkomt in vergelijking met hun gelijkaardige studie uit 2007.
Verschil bij mannen en vrouwen
Bovendien zou er ook een verschil zijn afhankelijk van geslacht: 17% van de vrouwen ervaart minstens een keer per jaar migraine, terwijl het bij mannen om 8,6% gaat. Langdurige hoofdpijn van 15 dagen of langer kwam ook vaker voor bij vrouwen.
De studie baseerde zijn resultaten op een studie van 357 papers die gepubliceerd werden tussen 1961 en het einde van 2020. Het gaat om studies van verschillende landen en met verschillende benaderingen. In The Guardian zegt de hoofdonderzoeker en professor Lars Jacob Stovner dat de resultaten wijzen op een «heel groot probleem voor de volksgezondheid» en roept hij overheden op om de stoornis serieus te nemen en meer onderzoek mogelijk te maken.