Wafblieft? Met de DogPhone kan een hond z’n baasje opbellen
Tijdens een lange dag op het werk vraag je je weleens af hoe het met je viervoeter gesteld zou zijn. Jammer genoeg kan je hond niet even een belletje geven om te blaffen over zijn dag. Of toch? Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas van de Universiteit van Glasgow ontwikkelde de ‘DogPhone’, een telefoon waarmee je hond jou opbelt.
Iedereen herinnert zich nog de scène in Willy’s en Marjetten waarbij pesters op het werk Lindsey laten weten dat ze een mailtje ontving van haar hond. In 2006 was dat nog bedoeld als grap, maar 15 jaar later zou het zomaar eens kunnen dat je hond je probeert te bereiken op het werk via een videocall. Onderzoekers van de Universiteit van Glasgow ontwikkelden namelijk de DogPhone, een balletje die een signaal naar je laptop stuurt, waarop je laptop begint te rinkelen en een videocall opstart. Het enige wat je viervoeter daarvoor moet doen, is het balletje laten rollen.
Het baasje kan kiezen of hij de telefoon opneemt, en kan ook kiezen wanneer hij neerlegt – bijvoorbeeld als de hond helemaal uitgeblaft is. Daarnaast kan hij of zij ook gewoon zelf zijn hond opbellen maar dan moet de hond wel opnemen natuurlijk.
Zelfstandige hond
Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas van de Universiteit van Glasgow wil via de telefoon meer zelfbeschikkingsrecht aan honden geven. Zo kunnen de dieren zelf beslissen of ze hun baasje nodig hebben, wat dan weer bijdraagt tot het welzijn van de hond. Het zou bijvoorbeeld helpen voor honden met verlatingsangst.
«Dit is een manier om te tonen dat honden technologie kunnen beheersen», vertelt Hirskyj-Douglas aan The Guardian. Ze bekijkt het ook grootser dan enkel de DogPhone en denkt bijvoorbeeld na over een toekomst waarin honden elkaar kunnen opbellen.
Niet altijd succesvol
Het onderzoek werd gepubliceerd in ‘the Proceedings of the Association for Computing Machinery on Computer-Human interaction’. Hirskyj-Douglas voerde verschillende testen uit met haar negenjarige labrador Zack en de DogPhone. De DogPhone was evenwel niet altijd een succes.
Veel van de telefoontjes die Zack maakte tijdens de acht uur die hij alleen thuis was, waren de hondse variant op de broekzaktelefoon en dus puur accidenteel. Al is dat niet altijd even duidelijk: «Het gebeurde bijvoorbeeld dat de hond het systeem in gang stak met zijn kont. Dat zou doelbewust kunnen zijn als een unieke manier waarop de hond interactie zoekt», schreven ze in hun onderzoek.