Wat is ‘emotioneel bedrog’ en hoe herken je het?

Bedrog in een relatie hoeft niet altijd te gaan over fysieke intimiteit. Ook een verregaande emotionele connectie met iemand anders dan je partner kan een vertrouwensbreuk veroorzaken. In dat geval spreken we van ‘emotioneel bedrog’. Maar wanneer betreedt een platonische vriendschap de gevarenzone? En hoe herken je een emotionele affaire?

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Stel: je zit in een relatie. Je gaat naar een feestje en je ontmoet er een toffe kerel. Jullie wisselen nummers uit, beginnen regelmatig op café te gaan en praten dagelijks. Jullie delen binnenpretjes en jullie diepste gevoelens. Je praat bijvoorbeeld over de worstelingen binnen je relatie of de stress op het werk. Stiekem voel je je wel aangetrokken tot je nieuwe vriend, maar je hebt geen plannen om intiem met hem te zijn. Af en toe een flirterig sms’je verstuur je wel, maar dat kan toch geen kwaad?

Dat scenario kan het begin zijn van een emotionele affaire. Er is dan wel geen seksuele intimiteit, maar emotioneel is de relatie erg close. De energie die iemand dan in die derde persoon steekt, gaat dan ten koste van de energie die naar de primaire relatie gaat. Het gevolg is dat de partner uit de primaire relatie zich uitgesloten voelt en een grotere afstand ervaart dan voordien. Er is steeds minder interesse in de originele relatie en vaak uit die desinteresse zich ook op seksueel vlak. De emotionele minnaar neemt dan zoveel ruimte in, dat je kunt spreken van bedrog.

De kenmerken van emotioneel bedrog

Er zijn enkele signalen die zouden kunnen aantonen dat het eerder over emotioneel bedrog gaat, dan over vriendschap. Allereerst is er een neiging om de tweede nieuwe relatie geheim te houden: je vertelt je partner bijvoorbeeld niet over de vriendschap of stuurt stiekem sms’jes wanneer je partner niet kijkt. Daarnaast ga je intieme gedachten en gevoelens met je nieuwe vriend(in) delen, in plaats van met je partner. Ook fantaseren over je vriend(in) of hen cadeaus geven kan een teken zijn.

Bovendien verandert de houding tegenover je partner bij emotioneel bedrog: je interesse in seks vermindert, je bekijkt de partner in een negatiever licht en je minnaar in een positiever licht en je spendeert steeds minder tijd met je partner. De emotionele connectie met je partner verdwijnt als het ware.

Flinterdunne grens

De grens tussen vriendschap en emotioneel bedrog is niet altijd duidelijk. Wat als je vermoedt dat je partner je emotioneel bedriegt? Soms kan je een heel sterk buikgevoel hebben, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Durf jezelf dus ook in vraag te stellen vooraleer je een gesprek aangaat met je partner: was je in andere relaties ook al vaak jaloers? Steek je zelf genoeg energie in de relatie? Is het gedrag van je partner effectief veranderd? Als je op dat moment nog steeds gelooft dat de relatie niet goed zit, kan je een gesprek aangaan met je partner en praten over je gevoelens bij die nieuwe vriendschap.