Wat is het klimaatdieet?
Dat het slecht gesteld is met ons klimaat, behoeft geen twijfel meer aan de vooravond van de COP26. Wat we er als maatschappij aan kunnen doen, is vrij duidelijk, maar in veel gevallen ontbreekt het aan wilskracht. En hoewel je impact als individu uiteraard beperkt is, kan je als consument toch een sterk signaal geven.
Dat kan op een heleboel manieren. Door je auto in te wisselen voor het openbaar vervoer, bijvoorbeeld. Of door resoluut te kiezen voor lokaal geproduceerde goederen. Of door je verwarming een graadje lager te zetten.
Een andere krachtige manier om je eigen ecologische voetafdruk te beperken, is door je voedselconsumptie aan te passen. Met een voedingsindustrie die wereldwijd verantwoordelijk is voor 20 à 30% van de CO2-uitstoot hoeft het niet te verbazen dat steeds meer milieubewuste mensen kiezen voor het zogenaamde klimaatdieet. Maar wat is dat eigenlijk?
Korte keten
Wel, de term klimaatdieet is erg breed en het is dan ook deels aan jou om te bepalen hoe je die interpreteert. Het komt erop neer dat je bewust gaat nadenken over je voedselconsumptie en daardoor tot maar liefst 1.500 kilogram CO2 bespaart op jaarbasis. Een voor de hand liggend instrument om dat te doen is je vleesconsumptie (drastisch) beperken, maar zelfs zij die graag eens een stukje vlees eten kunnen het klimaatdieet toepassen. Kies in dat geval liefst niet voor runds- of lamsvlees, en ga voor je vlees langs bij een lokale boer.
Daar houdt het echter niet op. Sowieso is het een goed idee om stil te staan bij de weg die je voeding aflegt tussen de productieplaats en jouw bord. Hoe simpeler en korter die weg is, hoe beter. Verkies dus lokaal gekweekte producten en koop die liefst van al rechtstreeks bij de producent. Let ook op de seizoenen: aardbeien eten in de winter betekent dat het fruit heel wat kilometers aflegde of een boel energie verbruikte om te groeien. Heb je restjes in de koelkast? Gooi die dan niet weg, maar eet ze bijvoorbeeld als lunch of verwerk ze in een ander gerecht. En uiteraard: hoe puurder de producten die je eet, hoe beter - bewerkte voeding heeft een erg grote ecologische impact.
Tipje: deze producten vermijd je beter.
- Palmolie
- Koffie en suiker
- Gekweekte vis