WHAT ABOUT. Metro’s survivalgids voor een vredelievende kerst

In Netflixfilms ziet het kerstfeest er ongeveer zo uit: een breedlachende familie, onder wie één pas verloofd koppel, pakt cadeautjes uit onder een prachtige kerstboom terwijl buiten de eerste sneeuwvlokjes neerdwarrelen. Een heerlijk kerstideaal, dat helaas ieder jaar pijnlijk doorprikt wordt. Zij het door de zatte nonkel die indommelt tijdens het voorgerecht of door je nicht die de woede op haar hals haalt door wederom de ‘flat earth’-theorie te verkondigen. Ook zonder dramatiek blijven we bovendien met kerst traditioneel achter met meer complexen over ons carrièrepad dan kerstcadeaus. Herkenbaar? Met deze survivalgids hou je kerst dit jaar wel gezellig.

door
Lien Delabie
Leestijd 4 min.

1. PRAAT NIET OVER POLITIEK

Ook met de verwarming op 19 graden hoeft het geen kille kerst te worden. Vermijd dus politieke discussies, en al zeker de schreeuwende of huilende variant. Toegegeven, het is een turbulent jaar geweest. Met de inval in Oekraïne, de daaropvolgende energiecrisis, inflatie, klimaatcrisis en het ontslag van Geena Lisa is er veel om over te debatteren. Om de boel gezellig te houden, is een goede voorbereiding alvast onontbeerlijk. Leidt een bezoek aan de ene kant van de familie altijd tot ruzie? Spreek dan af om enkel te komen aperitieven in plaats van jezelf te pijnigen met een driegangenmenu. Staat er wel een volledig kerstdiner op de planning? Zet dan conservatieve tante Jeanine niet naast haar achterneef Joost die ieder weekend gaat betogen voor de ontmanteling van het kapitalisme. Ga voor de-escalatie als het alsnog tot een verhitte discussie dreigt te komen. Blijf ademen, blijf kalm en luister vooral. Veel opvattingen komen vanuit een gevoel van ongenoegen. Het is belangrijk om dat gevoel niet te ontkennen. Agree to disagree. Ook verwijten gooien enkel olie op het vuur: noem je grootmoeder dus geen racistische trut, maar focus op wat jullie wél gemeenschappelijk hebben. Durf ook zeker even het conflict te verlaten en een ommetje te maken als je de adrenaline al te hard voelt rushen.

2. ALCOHOLVRIJ(HEID)

Deze week bleek dat vooral 55-plussers probleemdrinkers zijn. En laat dat nu vaak de gemiddelde leeftijd zijn van de genodigden op een kerstfeest. Hoe goed bedoeld ook: niemand heeft zin in een lispelende monoloog van hun moeder over haar liefde voor deze familie. Maar het beste aan kerst vieren anno 2022? Het aanbod alcoholvrije drankjes was nog nooit zo groot. In gespecialiseerde drankenwinkels was een pakket alcoholvrije wijnen, bieren en aperitieven samenstellen nog nooit zo gemakkelijk en de webshop ‘callmebob.be’ staat online tot uw dienst. Wedden dat tante Jeanine niet eens merkt dat ze een gin-tonic zonder booze in handen heeft?

3. HOU JE MANIEREN TIJDENS DE PAKJES

Tuurlijk is die decoratieve stinkkaars die je van je secret santa kreeg afgrijselijk, maar het is niet vriendelijk om te zeggen dat je zelfs liever een dooie rat had gekregen. Kijk je santa in plaats daarvan in de ogen en zeg «Dankjewel, dat is heel attent». Wil je oprecht klinken? Probeer te achterhalen waarom de gulle gever net dat cadeau uitkoos. In het geval van de stinkkaars: «Bedankt, lief dat je je herinnerde dat ik mijn huis vaak decoreer met kaarsen!». En de laatste stap is zorgen voor afleiding. Stel vragen over het cadeau: houdt je secret santa ook van die geur? Brandt die ook vaak kaarsjes? Oh kijk daar is het nieuwe hapje. De decoratieve kaars heeft trouwens potentieel nut: je kan die opnieuw cadeau geven aan iemand anders of verkopen via een tweedehandswebsite. Of opbranden.

4. LASTIGE VRAGEN VERGEN LASTIGE ANTWOORDEN

Als kerstmis ‘The most wonderful time of the year’ is, waarom vraagt nonkel Jos dan steeds naar onze relatiestatus, verloning, (gebrek aan) job, kinderwens of gewicht? Wanneer de onderwerpen te persoonlijk of gevoelig worden, is het belangrijk dat je jouw grenzen stelt. Dat kan, afhankelijk van hoe ver je gesprekspartner doorduwt, op een zachte of minder zachte manier. De eerste methode is de vraag afwimpelen. Als iemand vraagt naar je kinderwens, kan je bijvoorbeeld zeggen «Ik laat je het weten als het zover is». Als dat niet werkt, is het zinvol om vanuit ‘ik’-zinnen te vertrekken. «Ik wil hier liever niet op dit moment over praten, ik voel me daar niet comfortabel bij», is een duidelijke manier om je noden aan te geven. Gaat nonkel Jos alsnog over de schreef? Dan is het helemaal gerechtvaardigd om de kerstdis even te verlaten en een andere gesprekspartner te zoeken.

Veilige conversatiestarters

Ongemakkelijke stilte? Onaangename onderwerpen? Met deze vragen zit je weer op veilig terrein.

1. Heb je liever plaksneeuw of poedersneeuw?

2. In welke buurtwinkel koop je de beste salami?

3. Wat is het beste kerstlied aller tijden?

4. Weet je nog die ene keer toen we met de hele familie gingen dartelen tussen de koetjes? Dat was tof.

5. Ben je team jenever of team glühwein?