Wil je je beter voelen? Studie suggereert dat één keer per dag praten met vriend wonderen doet

Als we ons beter willen voelen, moeten we meer investeren in onze vriendschappen. Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt namelijk dat op zijn minst één keer per dag praten met een vriend je gelukkiger maakt én stress verlaagt.

door
REdactie Online
Leestijd 2 min.

I’ll be there for you! Al sinds de Jaren ’90 weten we dankzij sitcoms als ‘Friends’ hoe belangrijk vriendschappen kunnen zijn. Collega’s en geliefden komen en gaan tenslotte, maar vriendschap is voor het leven. Hoe komt het dan toch dat we hen zo weinig zien, en precies altijd iets belangrijkers gepland hebben dan een koffiemiddag met je beste kameraden? Een studie, die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift ‘Communication Research’ geeft je ongetwijfeld motivatie om je vriendschappen nieuw leven in te blazen. Ten minste een keer per dag praten met een vriend wordt tenslotte in verband gebracht met een beter welzijn.

Zeven types communicatie

Amerikaanse professor Jeffrey A. Hall (University of Kansas) onderzocht wat het effect is van praten met vrienden. Hij maakte daarvoor een onderscheid tussen zeven types van communicatie in sociale interacties: bijpraten, betekenisvolle conversaties, grapjes maken, zorgzaamheid tonen, luisteren, anderen en hun mening waarderen, en oprechte complimenten geven.

Vervolgens zocht bij 900 deelnemers die elk op bepaalde dagen een van de zeven communicatietypes moesten aanwenden. Dat gebeurde in persoon, maar ook via online berichten of via telefoon. Daarna moesten de deelnemers aangeven hoe ze zich voelden, op vlak van stress, verbinding, angsten, welzijn en eenzaamheid.

Minder stress, meer vreugd

Wat bleek? als je minstens een keer per dag een van de zeven communicatietypes inzette bij vrienden, ging je welzijn en gevoelens van verbinding erop vooruit. Stressgevoelens verminderden aanzienlijk. Opvallend: deelnemers die hun vrienden zagen in persoon, en niet via de digitale weg, rapporteerden een hoger niveau van welzijn. Ook wie meer dan één kwaliteitsvol gesprek op een dag had met een vriend, voelde zich beter.

«Dat betekent dat hoe meer je naar je vrienden luisterde, hoe meer zorg je toonde, hoe meer je de tijd nam om de mening van anderen te waarden, hoe beter je je aan het eind van de dag voelde», vertelde professor Hall aan de University of Kansas.

DM’s doen minder

Hall benadrukt verder dat één gesprek per dag sowieso gunstig is, maar dan face-to-facegesprekken en méér gesprekken op zijn beurt nog beter zijn.

Ook in een vorige studie onderzocht Hall al het verschil tussen digitale communicatie en face-to-facegesprekken. Daarin schreef hij dat telefoongesprekken even goed zijn als persoonlijke interacties, maar dat digitale sms’jes of DM’s niet dezelfde positieve effecten hadden.

Moet je dan helemaal niet meer sms’en naar vrienden? Uiteraard niet. Berichtjes sturen, is nog altijd beter dan geen interactie. Maar je kan er wel eens aan denken om ook eens de telefoon op te pakken. «Vriendschap is belangrijk. Vriendschap vergt werk. Vriendschappen gebeuren niet zomaar – je moet er moeite insteken», besluit Hall.