Zijn ochtendmensen echt succesvoller?
We hebben het allemaal weleens gehoord: ochtendmensen zijn succesvoller. Zoek een ochtendroutine van een succesvolle CEO op, en de kans is immers groot dat hij of zij voor dag en dauw uit bed is. Maar is het vroege opstaan de reden voor hun succes? En kan jij ook een ochtendmens worden ?
Zijn ochtendmensen echt succesvoller?
De wetenschap zegt van wel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ochtendmensen doorzetten en zelfstandiger zijn. Ze bedenken ambitieuzere doelen voor zichzelf, plannen de toekomst meer en zijn proactief. Allemaal eigenschappen die vaak tot meer succes leiden.
Maar er is nog een theorie waarom ochtendmensen succesvoller zijn: de late bedtijd van nachtuilen komt niet overeen met onze maatschappij, waarin we werkdagen hebben van negen tot vijf. Het is niet voor niets dat ochtendmensen betere cijfers op school krijgen, wat weer leidt tot betere baankansen.
Natuurlijk is het niet alleen maar slecht om een avondmens te zijn. Avondmensen zijn vaak beter op het gebied van geheugen en verwerkingssnelheid, staan meer open voor nieuwe ervaringen en zoeken die ook meer op.
‘s Ochtends grotere hersenen
Volgens dr. Robert Carter, die het boek ‘The Morning Mind’ schreef, is er ook een biologische reden waarom ochtendmensen succesvoller zijn. Onze hersenen zijn fysiek groter als we wakker worden. Omdat je hoofd en lichaam tijdens de slaap gelijk liggen, krijgen je hersenen meer lichaamsvocht binnen, waardoor je hersenen optimaal presteren als je net wakker wordt.
«Dit blijkt uit onderzoek bij patiënten met Parkinson», vertelt hij. «Ze waren ‘s ochtends beter in staat om complexe taken uit te voeren. Maar gedurende de dag, naarmate de hoeveelheid vocht afnam, merkten de patiënten een bijhorende afname van het cognitieve vermogen.»
Zo word jij ook een ochtendmens
Kun je als zelfbenoemd avondmens veranderen in een ochtendmens? Dat hangt er vanaf of je daadwerkelijk een avondmens bent, of dat je jezelf over de jaren heen een bepaald slaapritme hebt aangeleerd. ‘Ochtendgoeroe’ Lienke de Jong van het platform Dear Good Morning roept daarom iedereen op om het gewoon eens te proberen.
Dat doe je niet door cold turkey opeens om 6 uur naast je bed te staan, als je normaal gesproken om 9 uur opstaat, maar door het langzaam af te bouwen naar een vroegere tijd. Volgens Lienke is de succesformule dan als volgt: beter slapen + eerder opstaan + fitter worden + motivatie houden.
Wanneer je dit stappenplan volgt (in die volgorde!), zal je op een gegeven moment waarschijnlijk elke dag fit en energiek op kunnen staan. Slaap prioriteit geven is de belangrijkste stap en het is belangrijk om snoozen af te leren. Tot slot is het ook belangrijk om ‘s ochtends te sporten: door te sporten vergroot je je mentale en fysieke uithoudingsvermogen en krijg je een energieboost. Dat zorgt dan weer voor meer motivatie en productiviteit.