Zoveel tijd heb je nodig om als kersverse ouder je slaaptekort in te halen
Wanneer je net ouder bent geworden, is slaap een zeldzaam goed. Vaker wel dan niet word je in het midden van de nacht gewekt door een krijsende baby, die nood heeft aan eten en aandacht. Zelfs als je met z’n tweetjes bent en elkaar ‘s nachts afwisselt, is de kans groot dat je alsnog bij elke weenpartij gewekt wordt. Overdag loop je erbij als een zombie en op een zeldzaam helder moment vraag je je af: wanneer komt er een einde aan dat slaapgebrek?
Wel, dat is nog niet voor meteen. Onderzoeker verbonden aan de universiteit van Warwick onderzochten namelijk hoe lang het duurt om als ouder het slaaptekort veroorzaakt door je baby in te halen en dat blijkt langer dan je zou denken.
Zes jaar
Het duurt gemiddeld immers zes jaar vooraleer je je slaapkwaliteit van weleer hebt teruggevonden. Dat lijkt lang, maar toch is dat wat de wetenschappers concludeerden nadat ze 2.541 vrouwen en 2.118 mannen die net ouder waren geworden onder de loep namen. Volgens professor psychologie aan de universiteit van Warwick Sakari Lemola bestaat er een simpele verklaring voor die lange aanpassingsperiode. De babytijd is natuurlijk het zwaarst wat betreft slaaptekort, maar ook daarna slaapt een kind jarenlang vaak niet door, waardoor het slaapgebrek inhalen geen koud kunstje is. Ben je pas ouder geworden, dan moet je dus nog enkele jaren wachten vooraleer je weer rustig kan slapen.