Belgische voetgangers geven hun gemeente slecht rapport
Voetgangers zijn in ons land niet tevreden over de bewandelbaarheid van hun gemeente. Gemiddeld krijgt die een score van 10,4 op 20, net geen buis dus. Dat blijkt zondag uit de eerste Belgische Voetgangersbarometer van Tous à Pied, Voetgangersbeweging en Walk.Brussels.
Voor de grote bevraging, die werd gefinancierd door de federale overheidsdienst Mobiliteit, lieten meer dan 13.500 Belgen uit 544 verschillende gemeenten hun stem horen. Van de deelnemers kwam 43% uit Vlaanderen, 20% uit Brussel en 37% uit Wallonië.
Ruim zes op de tien Belgen (61 pct) verplaatsen zich elke dag te voet. De belangrijkste redenen om te stappen zijn boodschappen doen (72 pct), wandelen, sporten en vrije tijd (71 pct), naar school of werk gaan (60 pct) of om voor iemand anders te zorgen, zoals om kinderen naar school te brengen of een oudere te begeleiden (33 pct).
Slechts vier op de tien (38 pct) vinden te voet gaan in hun gemeente aangenaam. Vlamingen geven de bewandelbaarheid een gemiddelde score van 10,65 op 20, Brusselaars 10,7 en Walen 10.
De grootste pijnpunten voor voetgangers zijn het comfort, de veiligheid en het voetgangersbeleid.
Zo vindt 73 procent van de bevraagden die moeite hebben met stappen, dat de ruimte voor voetgangers niet breed en vlak genoeg is om makkelijk te kunnen stappen. Voor 65 procent zijn er te veel obstakels op voetpaden, zoals fietsen, vuilbakken, verkeersborden en laadpalen. Bijna evenveel voetgangers (64 pct) zijn ontevreden met de ondergrond (oneffen, glad...).
Vrouwen voelen zich onveilig
Vooral vrouwen (64 pct) voelen zich ’s nachts niet overal veilig en vermijden daarom bepaalde plaatsen of wegen. 63 procent durft kinderen vanaf 8 jaar nog niet zelfstandig te voet te laten gaan. Ruim de helft (52 pct) vindt de relatie met bestuurders van voortbewegingstoestellen, zoals elektrische steps en skates, niet hoffelijk.
Maar liefst vier op de vijf voetgangers (80 pct) betreuren het gebrek aan voorzieningen die het comfort voor voetgangers verbeteren, zoals openbare toiletten, schuilplaatsen, zitbanken en waterkraantjes. Bijna drie op de vijf (56 pct) vinden dat de situatie voor voetgangers de afgelopen twee jaar niet echt verbeterd is.
Om te voet gaan te stimuleren, doen de bevraagde voetgangers tal van suggesties. Met stip bovenaan (82 pct) staan veilige en comfortabele voetpaden, die breder zijn, goed onderhouden en vrij van obstakels.
Andere mogelijke verbeteringen zijn een compleet voetgangersnetwerk met veilige routes en oversteekplaatsen (74 pct), een aangename omgeving om in te stappen (69 pct), beter toegangelijke en uitnodigende openbare plaatsen en voorzieningen voor voetgangers (67 pct) en voetgangers en fietsers van elkaar scheiden voor meer verkeersveiligheid (66 pct).
«België telt 11 miljoen voetgangers, die elke dag te voet naar het werk gaan, boodschappen doen, of gewoon wandelen voor hun plezier of om een frisse neus te halen», zegt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in een reactie.
«Ik vind het cruciaal om deze heel actieve, maar ook meest kwetsbare weggebruikers, beter te beschermen. Dit is de allereerste keer dat diepgaand onderzoek gebeurde naar de noden van voetgangers», aldus de minister.
«De resultaten laten ook duidelijk zien dat er nog veel verbetermogelijkheden zijn om het leven van voetgangers makkelijker te maken. Steden en gemeenten kunnen nu aan de slag met deze concrete gegevens en zo prioriteiten stellen om de veiligheid en het comfort van voetgangers op hun grondgebied te verbeteren.»
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be