Met je hond op vakantie? Vier belangrijke tips voor een comfortabele trip

Met de vakantie in aantocht denken veel mensen erover om hun trouwe metgezel mee te nemen op reis. Of je nu een weekendje bij vrienden op bezoek gaat of voor langere tijd onderweg bent, je hond meenemen kan ontzettend fijn zijn! Reizen met een huisdier vereist echter een goede voorbereiding om welzijn en veiligheid te kunnen garanderen. Margaux Kronal - hondencoach en gedragsspecialist bij Fantail, geeft hieronder 4 belangrijke tips om probleemloos te kunnen reizen met jouw hond.

door
Redactie Online
Leestijd 4 min.

Begin bij het begin! Het idee om je huisdier mee te nemen als reisgenoot is best spannend, maar vraag je ook steeds af of het een goed idee is, vooraleer plannen te maken. Het is niet omdat je graag bij je hond bent, dat het ook vanzelfsprekend is dat iedere reis geschikt is voor hem. Wanneer je voor een autovakantie kiest en jouw hond zich goed voelt in de auto, dan zal hij je wellicht graag vergezellen op je volgende reisavontuur! Ga je echter met het vliegtuig, de boot of trein op reis en zal je hond zich tijdens het reistraject zich misschien onrustig voelen, dan is het wellicht beter om een betrouwbare plek te zoeken waar je viervoeter kan verblijven als jij weg bent. Bovendien moet je de gezondheid en leeftijd van je huisdier evalueren. Als je hond nog jong is en dus graag op ontdekkingstocht gaat, dan zal hij het waarschijnlijk beter doen op reis dan een oudere hond, die al sneller moe wordt en die ook het moeilijker vindt om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving.

Eens je besloten hebt om je hond mee op reis te nemen, dan zijn hiervier belangrijke tips om comfortabel te reizen met je hond.

1. Maak je viervoeter vertrouwd met reizen

Als je nog niet zeker weet of je hond klaar is om mee te gaan op je volgende reis, dan is het een goed idee om het al eens uit te proberen door hem een weekend mee te nemen. Neem hem een dag mee om te zien hoe hij zich gedraagt op de weg en zich aanpast aan een nieuwe, onbekende omgeving. Is hij in het begin een beetje bang, maak je dan niet direct zorgen. Zoals alles wat nieuw is in het leven, heeft je hond misschien wat tijd nodig om eraan te wennen. Hoe dan ook, het wordt een interessant leermoment voor jullie allebei. Met een voorafgaande test zal je zeker mogelijkheden ontdekken om de manier waarop jullie samen reizen te verbeteren en aan te passen.

2. Maak tijd om je koffer in te pakken

Of het nu voor een hond of een mens is, de beste manier om stressvrij te reizen is goed voorbereid te zijn! Begin met het plannen van je reisavontuur door ook alle spullen te verzamelen die je hond nodig zal heben voor de reis.

Maak een lijst op basis van de volgendedrie categorieën:

- Basisbenodigdheden:hondenvoer, water, bakjes, leiband, hondenpoepzakjes, reismand en eventueel medicijnen. Wanneer je naar het buitenland reist, vergeet dan ook niet om het Europese paspoort van je hond mee te nemen. Het is verplicht wanneer je ons land wil verlaten. Het paspoort bevat immers een gezondheidsdossier met de verplichte identificatie- en vaccinatiegegevens van je hond.

- Extra’s voor de reis: een extra handdoek voor je hond en een verbanddoos in geval van een ongelukje.

- Zorg voor comfort: de comfortabele mand of het dekentje van je hond, zijn favoriete speeltje en een paar lekkere en voedzame traktaties zijn onmisbaar. Op reis is de bagageruimte vaak beperkt en het is essentieel om de juiste keuzes te maken om het comfort van je trouwe metgezel te garanderen. Margaux's tip hierbij is om de mand van je hond in te ruilen voor een deken dat je gemakkelijk kan opvouwen en daardoor in een tas of koffer past. Door een deken mee te nemen op reis geef je jouw hond ook een vertrouwd oriëntatiepunt dat helpt om stress en angst die hij tijdens de reis kan voelen te reduceren. Het deken kan ook worden gebruikt als een rustmat, bijvoorbeeld om een autostoel te beschermen of om een knus plekje te creëren in de hotelkamer.

3. Hou bewust rekening met veiligheid

Enkele weken voor je vertrekt, vraag je best aan je dierenarts om te controleren of je hond in goede gezondheid verkeert en alle vaccinaties up-to-date zijn. Of je nu naar de dichtstbijzijnde stad gaat of veel verder weg, het is altijd een goed idee om de contactgegevens van je dierenarts bij de hand te hebben. Noteer ook eventuele gezondheidsproblemen of passend medicijnen die je hond gebruikt, voor het geval hij medische hulp nodig zou hebben. Zorg er bovendien voor dat je hond een halsband draagt met jouw naam en contactgegevens, je landcode en het telefoonnummer.

4. Doe je best om een routine te volgen

Vakantie is spannend! Bestaat er een betere tijd om te ontsnappen aan het werk en de routine van het dagelijkse leven? Plezier maken en herinneringen ophalen moeten je prioriteit zijn! Maar om ervoor te zorgen dat jij en jouw hond een stressvrije vakantie doormaken, hou je je best aan weerkerende routines. Houd je aan de vaste etenstijden van je hond, neem ook regelmatig rustpauzes als je met hem weg bent en vergeet je dagelijkse wandelingen niet. De vertrouwelijkheid van routine zal jouw viervoeter helpen zich beter op zijn gemak te voelen in een nieuwe omgeving.