MIVB bezorgd over toenemend aantal spoorlopers: «Levensgevaarlijk»
De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zag het aantal spoorlopers op de metrolijn in 2021 flink toenemen, tot bijna één persoon per dag. Een verontrustend cijfer en vooral «een levensgevaarlijk idee», benadrukt de MIVB.
In 2020 waren er in totaal 259 spoorlopers, maar in 2021 steeg dat aantal naar liefst 294. Vorig jaar waren er zo gemiddeld 24 interventies per maand en lag het metronet in totaal 72 uur stil door deze overtredingen. Eind november staat het aantal spoorlopers voor 2022 al op 250.
Levensgevaarlijk
Iemand die zich op de sporen begeeft, stelt zijn of haar eigen leven in gevaar. In de eerste plaats komt een metro snel aangereden, tot 40 km/u bij het binnenrijden van het station, maar daarnaast staat er op de derde rail ook een spanning van 900 volt om de metro van elektriciteit te voorzien. De kans bestaat dat je dodelijk geëlektrocuteerd wordt.
Wanneer een persoon gesignaleerd wordt op het spoor is de eerste tussenkomst het uitschakelen van de stroom, gevolgd door de controle van de veiligheidsdienst. Wie een voorwerp laat vallen tussen de sporen kan het stationspersoneel verwittigen of de SOS-zuilen op het perron gebruiken. De MIVB-operator stuurt dan zo snel mogelijk een medewerker naar het station om het voorwerp in alle veiligheid te recupereren.
Mensenleven meest waardevol
«In geen geval mag je op het spoor gaan. Zelfs als het voorwerp dat op het spoor viel zijn gewicht in goud waard is, is een mensenleven nog waardevoller», waarschuwt François Cusse, Safety Engineer bij MIVB.