NMBS renoveert toiletten in veertien grote stations
In veertien grote treinstations worden de toiletten de komende periode geleidelijk gerenoveerd «volgens een nieuw totaalconcept». NMBS zal hiervoor samenwerken met het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf 2theloo. Dat bedrijf zal ook minstens de komende acht jaar de sanitaire voorzieningen uitbaten. «Dankzij deze nieuwe samenwerking kan NMBS haar reizigers een kwaliteitsservice bieden en hygiënische en moderne sanitaire voorzieningen garanderen», klinkt het.
De bestaande toiletten in de veertien stations zullen de komende maanden geleidelijk worden verbouwd, met gedeeltelijke of volledige renovaties. Tegen wanneer alle stations klaar moeten zijn, ligt nog niet definitief vast.
De NMBS noemt sanitaire voorzieningen «onmisbaar in drukke stations». Die toiletten moeten ook «voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen qua beschikbaarheid, netheid en veiligheid». Met het nieuwe uniforme concept komen er nachttoiletten, zullen alle voorzieningen toegankelijk zijn voor personen met een beperkte mobiliteit en zal een intercom 24/24 beschikbaar zijn. Het personeel zal, op basis van de drukte in het station, flexibel ingezet kunnen worden, klinkt het nog.
Betalen, maar kortingsbon
Toegang zal 1 euro kosten, behalve voor kinderen kleiner dan 1,20 meter. Wie moet betalen, krijgt een kortingsbon die gebruikt kan worden in een van de winkels in het station. Hoeveel die korting zal bedragen, varieert van station tot station.
Het nieuwe concept maakt het tot slot mogelijk dat het verbruik van energie, water, papier en zeep fors teruggedrongen wordt, en 2theloo compenseert de CO2-uitstoot waardoor de toiletten volledig CO2-neutraal zullen moeten zijn.
De vernieuwde toiletten zijn binnenkort te vinden in de stations van Antwerpen-Centraal, Bergen, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Charleroi-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk, Leuven, Luik-Guillemins, Mechelen, Namen en Ottignies. Kleinere stations worden niet meegenomen in deze operatie.
De Nederlanders van 2theloo gingen in 2011 van start en zijn in 12 landen actief, op locaties zoals treinstations, snelwegparkings en drukke binnensteden.