Politie houdt sensibiliseringsactie tegen spoorlopen: «Vorig jaar kwamen 9 mensen om het leven»
Aan de vooravond van de herfstvakantie in Wallonië heeft de federale spoorwegpolitie een nieuwe sensibiliseringsactie gelanceerd tegen inbreuken op de sporen. De actie loopt op twee momenten: in de ochtend en in de namiddag, wanneer veel schoolkinderen of mensen die van of naar het werk rijden spoorwegen moeten kruisen.
Controleposten werden opgezet op strategische plaatsen in Wallonië en Brussel. In de provincie Luik staan de agenten in Herstal aan de Rue Nouveau Siège. «We stellen nog te vaak vast dat mensen de sporen oversteken en er persoonsongevallen gebeuren. Vorig jaar waren er 46 ongevallen, waarvan 9 met dodelijke afloop. Het gelijkgronds kruisen van sporen is echt een probleem in de provincie Luik» zegt Stéphanie Silvestre, directrice van de spoorwegpolitie.
Trespassing
Dinsdag werd een man in Wandre gegrepen door een trein. De man wilde de sporen kruisen ondanks gesloten slagbomen aan de overweg. «Er zijn ook heel wat gelijkgrondse kruisingen in de buurt van scholen, daar moeten we zeker over sensibiliseren.»
Het fenomeen ’trespassing’ waarbij mensen zonder toestemming op of langs de sporen komen, is een problematiek die in het hele land voorkomt, ondanks meerdere campagnes en sensibiliseringsacties. Zowat dagelijks krijgen veiligheidsdiensten berichten over spoorlopers en mensen die een overweg kruisen waar dat niet is toegelaten in een poging de kortste weg te kiezen.
Hoge boete
Op 28 oktober volgt ook in Vlaanderen een soortgelijke actie. Op dat moment start in Vlaanderen de herfstvakantie.
Wie betrapt wordt op spoorlopen of het niet reglementair kruisen van een overweg, riskeert een boete die kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s.