Veilig fietsen naar het werk: ultieme tips voor fietspendelaars

Fietsen naar het werk is een van de beste manieren om de dag te beginnen. Je krijgt gratis frisse lucht, een gezonde workout én het is een vrij goedkoop vervoermiddel. Bovendien bespaart het je heel wat tijd, stress en frustratie omdat je niet in de file moet staan of een parkeerplaats moet zoeken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de fiets steeds meer in opmars is en omarmt wordt als manier om naar het werk te gaan. Metro geeft je enkele tips om veilig naar je werk te fietsen.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Welke fiets kies je?

Een gewone stadsfiets volstaat voor korte afstanden, maar de elektrische fiets wint meer en meer aan populariteit bij bike commuters omdat je door de trapondersteuning minder bezweet raakt onderweg, klinkt het bij A.S. Adventure. Een speedpedelec is een aanrader voor lange afstanden die je normaal met de auto zou afleggen, maar voor wie geen zin heeft in de dagelijkse file.

Heb je een douche op je werkplek? Dan komen eenracefiets en een mountainbikeook in aanmerking, afhankelijk van het terrein van je woon-werktraject. Een racefiets is ideaal voor wie gebruik maakt van de fietsostrades of een woon-werkroute over een vlak wegdek kan volgen. Een mountainbike is dan weer geschikt voor ruw en oneffen terrein, een musthave voor bike commuters die ‘op den buiten’ wonen en zich behendig een weg willen banen door bos en veld om op het werk te arriveren.

Hoe zorg je voor een goede en veilige fietsveiligheid?

Alles begint bij goed werkende fietsverlichting: wit licht vooraan, rood licht achteraan en de bijhorende reflectoren. Met extra fietslampjes maak je jezelf nog beter zichtbaar op de weg en heb je bovendien steeds een reservelamp bij. Ook een fluohesje met reflecterende stroken of andere details is een must bij schemering of ’s nachts. Denk ook aan reflecterende elementen op je fietshelm, rugzak(hoes) of bandjes rond je enkels of bovenarmen. Hoe meer, hoe beter.

Check regelmatig of je (reserve) fietsverlichting nog werkt en opgeladen is. Zo sta je niet voor onverwachte verrassingen op donkere, druilerige dagen.

Ook een fietshelmis cruciaal. Het beschermt je hoofd tijdens een val en kan je leven redden. Oók voor recreatieve fietsers die niet aan 50 km/u over het asfalt scheuren, want hoe trager je fietst, hoe zwaarder de zijdelingse impact wanneer je valt en hoe groter de kans op een hersenletsel. Een fietshelm te warm? Zeker niet, ventilatiesleuven zorgen ervoor dat er zelfs méér verkoelende rijwind door je haren glijdt dan zonder helm. Dankzij alle kleuren en designs die momenteel op de markt te vinden zijn, is er voor ieder wat wils.

Hoe kies je een geschikte fietsuitrusting?

Maak een slimme combinatie van technische kledij afgestemd op het weertype. Belangrijk is dat je transpiratievocht zo snel mogelijk wordt afgevoerd, zodat jedroog blijft en je temperatuur op peil blijft. Begin met een basislaag uit merinowol of synthetische materialen die nauw aansluit op je lichaam, aangevuld met een isolatiejack of fleece voor extra isolatie, die je snel kan uittrekken als het te warm wordt. Een waterafstotende, winddichte softshell of waterdichte, ademende fietsjas en fietsbroek maken je outfit af bij regenweer of sneeuw.

De buitenste kledinglaag is heel belangrijk op de fiets, want die moet je beschermen tegen regen, sneeuw en wind. Zorg dus dat je regenjas zeker gemaakt is uit een wind- en waterdicht materiaal dat goed ademt om condens te voorkomen wanneer je gaat zweten. Zo kan je overtollige lichaamswarmte en je transpiratievocht snel naar buiten worden afgevoerd. Een regenjas voor op de fiets is achteraan wat langer zodat je rug beschermd is, heeft wat langere mouwen die goed aansluiten aan de pols zodat de warmte binnen blijft en eventueel een tweewegsrits vooraan zodat je meer bewegingsvrijheid hebt. Een regenponcho is ook een goede optie.

Tot slot zorgt een goed paar fietshandschoenen niet alleen meergrip op je stuur, maar houdt je handen ook warm en droog bij koud weer. Echte koukleumen kiezen best voor een set waterdichte, ademende handschoenen of wanten met een isolerende voering, eventueel gecombineerd met een dunne handschoen of liner voor extra warmte en meer gevoel in je vingers. Tot slot zorgt een handige en kwalitatieve fietstas, die makkelijk loskoppelbaar is, ervoor dat je op een handige manier je spullen naar kantoor vervoert.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be