Alzheimer Liga Vlaanderen zet mensen met dementie niet in de vergeethoek
Nochtans bestaat er een kans van een op vijf dat jij er zelf mee te maken krijgt, al dan niet op jonge leeftijd. Alzheimer Liga Vlaanderen steunt en organiseert daarom initiatieven ter begeleiding van de betrokkenen.
Personen die lijden aan (jong)dementie verdienen het niet om in de vergeethoek raken en ook hun mantelzorgers hebben recht op meer aandacht. Het is niet makkelijk om om te gaan met dementie, maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn om de levenskwaliteit van de man of vrouw met dementie en de mantelzorger te garanderen. Net zoals anderen hebben ook zij recht op een volwaardig, kwalitatief bestaan. Alzheimer Liga Vlaanderen wil de Vlaming in de eerste plaats sensibiliseren over de ziekte en reikt oplossingen aan voor zowel patiënten als mantelzorgers.
Informeren
Word jijzelf of iemand in je omgeving geconfronteerd met dementie? Dan is het belangrijk om je goed te informeren. De Liga verdeelt daarom infobrochures en organiseert vormingen die je meer inzicht geven in dementie. Je kan ook gebruikmaken van de assistentiekaartjes. Het kaartje Ik heb dementie' biedt op een duidelijke manier de mogelijkheid aan een dementerende om hulp te vragen, bijvoorbeeld in winkels of op straat. Op die manier is het voor anderen duidelijk met welke situatie ze worden geconfronteerd en hoe ze hulp kunnen bieden. Ook organiseert de Liga een 0800 lijn waarop de klok rond informatie kan worden opgevraagd.
Ondersteunen
Net omdat mensen met (jong-)dementie vaak aangewezen zijn op hun mantelzorgers, is het van belang om ook hen gepaste ondersteuning te bieden. Het is namelijk een erg belastende taak en (onderlinge) steun kan verlichting bieden. Daarom organiseert Alzheimer Liga Vlaanderen de Familiegroepen Dementie en Jongdementie'. Momenteel heeft de Liga in Vlaanderen 62 van dergelijke familiegroepen. Mantelzorgers en familieleden van personen met (jong)dementie komen samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen.
Onderzoek
De Liga is bovendien niet alleen erkend als een patiëntenvereniging en -platform, maar heeft ook een wetenschappelijk comité, met daarin wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten. Zij adviseren de Liga onder meer over nieuwe medicatie en wetenschappelijke publicaties.
Alzheimer Liga Vlaanderen is een vzw en is daarom voor een groot deel van haar inkomsten aangewezen op lidmaatschapsbijdragen, duo- en andere legaten, en giften. Je weet nooit wanneer je zelf een beroep zal moeten doen op de Liga en net daarom is het van belang om te doneren. Op die manier kunnen mensen met dementie rekenen op de nodige steun en kan er verder onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van de ziekte en mogelijke remedies.