De wachtpolis voor hospitalisatie: stap 1 van je pensioenspaarplan
Meer dan 4 miljoen Belgen zijn via hun werkgever verzekerd voor een opname in het ziekenhuis. Maar wat gebeurt er als ze daar niet meer werken? Met een wachtpolis kan je al op jonge leeftijd zorgen dat hospitalisatie ook na je pensioen betaalbaar blijft.
Stel, je bent 65 en gaat met pensioen. Bij je loonpakket hoorde een hospitalisatieverzekering, maar die vervalt als je contract ontbonden wordt. Sinds de wet-Verwilghen (2007) heb je het recht om aan de verzekeraar te vragen om een gelijkwaardige polis individueel over te nemen, maar de premies voor die verzekering kunnen hoog oplopen als je instapt op je 65ste. In sommige gevallen betaal je plots 5 keer zoveel, van 15 à 20 euro per maand naar 80 of 100 euro per maand. Bovendien riskeer je beperkingen in je polis als je een hospitalisatieverzekering afsluit bij een nieuwe verzekeraar, bijvoorbeeld omdat je eerder al eens ziek werd, een knieprothese nodig had, Je nieuwe verzekering zal voor die bestaande aandoeningen minder tussenkomen. Wil je dat scenario voorkomen, dan kan je al op voorhand een wachtpolis afsluiten.
Tot 40% besparen
Een wachtpolis verzekert je levenslang van een betaalbare bescherming tegen hoge ziekenhuiskosten. Verander je van werk, moet je wegens ziekte stoppen met werken, of ga je met pensioen, dan kan je dankzij je wachtpolis overstappen op een hospitalisatieverzekering aan een veel goedkoper tarief. Je kan dankzij je wachtpolis later tot 40% besparen. Een voorbeeld van Partena Ziekenfonds: Je stapt op je 45ste in hun wachtpolis Hospitalia Continuïteit, en schakelt daardoor op je 65ste over naar hospitalisatieverzekering Hospitalia Plus. Mét Continuïteit betaal je 43,40 euro per maand. Zonder Continuïteit zou je 73,78 euro betalen. Bovendien heb je geen wachttijd en hoef je geen medische vragenlijst meer in te vullen.
Maarten koos op zijn 30ste voor een wachtpolis: Op mijn leeftijd denk je nu ook niet elke dag na over ziek worden of op pensioen gaan, maar die wachtpolis geeft mij wel wat extra gemoedsrust. Als ik ooit zonder hospitalisatieverzekering val, om de een of andere reden, dan kan ik dankzij Hospitalia Continuïteit een veel goedkopere hospitalisatieverzekering krijgen. En de medische vragenlijst heb ik al ingevuld op mijn 28ste, dus ik moet mij later geen zorgen maken om beperkingen of uitsluitingen wegens ziekte of leeftijd. En er zit ook een extra terugbetaling in als ik nu gehospitaliseerd zou worden. Bovenop mijn groepsverzekering. Ook dat is mooi meegenomen.