Alcohol speelt rol in 1 op de 8 verkeersongevallen

Bij een verkeersongeval bleek vorig jaar een op de acht bestuurders (12,7 procent) onder invloed te zijn van alcohol. In het weekend verdubbelde dat aantal zelfs ruim (27,2 procent). Nu de festivalzomer is afgetrapt, lanceren Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) daarom «Groot gelijk dat je nuchter rijdt!», een nieuwe campagne tegen rijden onder invloed.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Uit recente politiecijfers blijkt dat het aantal positieve alcohol- en drugstesten al jaren in stijgende lijn gaat. In 2022 betrapte de politie in Vlaanderen 24.803 bestuurders op rijden onder invloed van alcohol, of omgerekend 67 bestuurders per dag.

«Deze cijfers bewijzen eens te meer dat drinken en rijden een ernstig verkeersveiligheidsprobleem blijft in Vlaanderen», zegt minister Peeters. «We moeten in Vlaanderen evolueren naar een cultuur waarbij rijden onder invloed onder geen enkel beding maatschappelijk getolereerd wordt.»

Sociale druk

Een nieuw VSV-onderzoek bracht aan het licht dat vooral sociale druk aan de basis ligt van rijden onder invloed. Met name jonge bestuurders zeggen dat ze soms meer drinken dan ze van plan waren, omdat anderen in hun gezelschap hen daartoe aanzetten. «We maken met de nieuwe campagne duidelijk dat de chauffeur die geen alcohol drinkt best wel een steuntje in de rug verdient», zegt Werner De Dobbeleer van de VSV. «De nuchtere bestuurder nuchter houden, wordt op die manier een gemeenschappelijk doel van de hele vriendengroep.»