De beste manieren om een datalek te voorkomen

Uit een recent onderzoek van ExpressVPN blijkt dat Nederland in Europa het land is met de meeste datalekken. In de afgelopen vijf jaar zijn er bij de Autoriteit Persoonsgegevens namelijk circa 20 duizend meldingen van zulke incidenten gemeld. Vooral in de afgelopen jaren zien we een forse toename bij het aantal datalekken, waar onder meer bedrijven als JD, KNVB, Vattenfall, KLM en Bitvavo al last van hebben gehad. Het komt er dan op neer dat veel Nederlandse organisaties zichzelf niet goed genoeg beschermen tegen cyberaanvallen. Als je niet de dupe wilt worden van zo’n datalek raden we je aan om de volgende tips in te zetten ter beveiliging van jezelf en potentieel je bedrijf. 

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Pas DLP toe 

Data Loss Prevention (DLP)-oplossingen zijn gespecialiseerde tools die specifiek zijn ontworpen om inbreuken op de beveiliging en gegevensverlies als gevolg van diefstal of onbedoelde openbaarmaking door werknemers binnen een organisatie te voorkomen. DLP-oplossingen monitoren de activiteiten van medewerkers op bedrijfsnetwerken op verdacht gedrag, zoals het verkrijgen van toegang tot gevoelige gegevens en het zonder toestemming overdragen van grote hoeveelheden gegevens buiten de organisatie. Als er verdachte activiteiten, zoals datalekken, worden gedetecteerd, waarschuwt het beveiligingsteam de beheerders, zodat onmiddellijk passende actie kan worden ondernomen.

Controleer netwerkactiviteit

Het monitoren van netwerkactiviteit is een andere manier om te voorkomen dat datalekken op je netwerk of systeem plaatsvinden. Bovendien kunnen netwerkmonitoringtools verdachte activiteiten detecteren, zoals ongebruikelijke inlogpogingen of grote hoeveelheden gegevens die zonder toestemming uit het netwerk worden overgedragen, wat zou kunnen duiden op een mogelijke inbreuk. Door de netwerkactiviteit regelmatig te monitoren, kun je snel potentiële bedreigingen identificeren voordat deze ernstige schade aan de infrastructuur of gegevensmiddelen van je organisatie veroorzaken.

Implementeer sterke toegangscontroles

Datalekken kunnen worden voorkomen door krachtige toegangscontroles te implementeren. Dit betekent dat alleen geautoriseerd personeel toegang mag hebben tot gevoelige gegevens en systemen, en dat de toegang beperkt moet worden op basis van de rol en verantwoordelijkheden van de gebruiker. Toegangscontrolemaatregelen zoals meervoudige authenticatie, monitoring van gebruikersactiviteiten en gegevensversleuteling kunnen ervoor zorgen dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot de juiste gegevens.

Voer regelmatig updates uit

Een andere manier om een ​​datalek te voorkomen is door software en systemen regelmatig te updaten; dit is essentieel om ze te beschermen tegen cyberaanvallen. Software-updates bevatten vaak beveiligingspatches die bekende kwetsbaarheden in de software of het systeem aanpakken. Het is dus belangrijk om deze te allen tijde up-to-date te houden. Daarnaast bieden besturingssystemen zoals Windows 10 ook regelmatig beveiligingsupdates die zo snel mogelijk moeten worden geïnstalleerd nadat ze door Microsoft zijn uitgebracht.

Schakel 2FA in

Een andere effectieve manier om een ​​datalek te voorkomen is door tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen voor alle accounts, omdat dit kan helpen beschermen tegen datalekken. Bovendien voegt het een extra beveiligingslaag toe door van gebruikers te eisen dat ze een code invoeren die via sms of e-mail wordt verzonden bij het inloggen op een account. Dit maakt het veel moeilijker voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zelfs als ze erin slagen het wachtwoord van een gebruiker te bemachtigen.