Een kredietverzekering kan veel stress voorkomen

Als ondernemer sta je voor talloze uitdagingen en risico's. Een van de grootste zorgen is wellicht het risico van wanbetaling door klanten. Het niet ontvangen van betalingen voor geleverde goederen of diensten kan leiden tot financiële problemen, verstoorde cashflow en zelfs het faillissement van jouw bedrijf. Een effectieve manier om jezelf te beschermen tegen deze risico's is het afsluiten van een kredietverzekering.
door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Wat is een kredietverzekering?

Een kredietverzekering is een vorm van zakelijke verzekering die ondernemers beschermt tegen het risico van wanbetaling door hun klanten. Deze verzekering biedt een financiële dekking voor het geval dat klanten niet betalen vanwege insolventie of andere redenen die buiten jouw controle liggen. Met een kredietverzekering ben je in staat om je openstaande facturen te innen, zelfs als de klant in gebreke blijft.

Risico's van handelen op krediet

Het aanbieden van krediet aan klanten kan jouw bedrijf aantrekkelijker maken en de verkoop stimuleren. Echter, het brengt ook aanzienlijke risico's met zich mee. Klanten kunnen failliet gaan, in financiële moeilijkheden komen of simpelweg weigeren te betalen. Deze risico's kunnen een domino-effect hebben op jouw eigen bedrijf en jouw vermogen om jouw leveranciers en medewerkers op tijd te betalen.

Voorkom liquiditeitsproblemen

Een kredietverzekering afsluiten helpt liquiditeitsproblemen te voorkomen. Wanneer klanten niet betalen, kan het jouw cashflow verstoren en kun je in de problemen komen met het betalen van rekeningen en lonen. Met een kredietverzekering ontvang je een vergoeding voor het openstaande bedrag, waardoor je jouw eigen verplichtingen kunt nakomen.

Bescherming tegen faillissement van klanten

Het faillissement van een grote klant kan rampzalige gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Het verlies van een belangrijke inkomstenbron kan moeilijk te overwinnen zijn. Met een kredietverzekering ben je beschermd tegen deze situaties, omdat je een vergoeding ontvangt als de klant failliet gaat.

Inzicht in de kredietwaardigheid van klanten

Een kredietverzekering biedt je ook inzicht in de kredietwaardigheid van jouw klanten. Verzekeringsmaatschappijen voeren grondige analyses uit voordat ze een polis uitgeven. Hierdoor heb je toegang tot informatie over de financiële gezondheid van jouw klanten, waardoor je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen over het aanbieden van krediettermijnen aan specifieke klanten.

Wil je meer weten?

Neem dan eens een kijkje op de site van Allianz Trade. Hier lees je alles over kredietverzekeringen, garanties en fraudeverzekeringen.