Ongecontacteerde stam kan weggeveegd worden door mijnbouw

Een ongecontacteerde stam in Indonesië dreigt te worden uitgeroeid als gevolg van een kolossaal mijnbouwproject dat op hun voorouderlijk land metalen wil verkrijgen voor batterijen voor elektrische auto's, aldus de inheemse rechtenorganisatie, 'Survival'. Mijnbouwbedrijven en regeringen krijgen de schuld, maar er wordt ook gewezen naar fabrikanten van elektrische auto's zoals Elon Musk's Tesla.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

In een nieuwe roep om hulp maakt Survival International bekend dat multinationale mijnbouwgiganten hun zinnen hebben gezet op het Indonesische eiland Halmahera.

Mensen van het woud

In het beboste binnenland van het eiland leven ongeveer 300 tot 500 leden van een ongecontacteerde stam die bekend staat als de Hongana Manyawa, wat in hun eigen taal «Mensen van het Woud» betekent.

Ze zijn een van de laatste nomadische jager-verzamelaarsstammen in Indonesië. Hoewel sommige individuen hebben gesproken met leden van de buitenwereld, zijn veel facties van de Hongana Manyawa ongecontacteerd gebleven.

Onontgonnen

In dit deel van Indonesië bevinden zich ook enkele van 's werelds grootste onontgonnen nikkelreserves. Aangezien de vraag naar elektrische auto's de komende jaren alleen maar zal toenemen, wordt verwacht dat de mijnbouw in Halmahera zal toenemen, waardoor de Hongana Manyawa-stam met een existentiële bedreiging wordt geconfronteerd.

«Als er geen bos meer is, dan zal er geen Hongana Manyawa meer zijn», zei een man van de stam aanSurvival. «Ik geef geen toestemming dat ze het innemen. Zeg hen dat we ons bos niet willen weggeven», vulde een vrouw van de stam aan.

Keerzijde van de medaille

Hoewel de wanhopige behoefte aan minder fossiele brandstoffen het afgelopen decennium de vraag naar elektrische auto's heeft aangewakkerd, hebben deze flitsende consumentenproducten hun eigen milieuproblemen.

Een van de belangrijkste problemen heeft te maken met de metalen die worden gebruikt om de batterijen te maken, zoals nikkel, kobalt en - vooral - lithium. Aangezien deze mineralen in grote hoeveelheden onder het aardoppervlak worden afgezet, is er storende mijnbouw nodig om ze te verkrijgen, met vernietiging van ecosystemen en inheemse landroof tot gevolg.