Premier Curaçao noemt Nederlandse excuses «historisch moment»
De excuses van de Nederlandse koning Willem-Alexander voor de rol van zijn land in het slavernijverleden, vormen «een historisch moment» en zijn «een erkenning van het leed en het lijden in het verleden». Dat heeft de minister-president van Curaçao, Gilmar Pisas, gezegd.
Pisas roemde ook de roep om vergiffenis van de koning. «Dat waarderen we zeer», zo zei hij tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij op Curaçao, een Nederlands eiland in de Caraïben. Nederland heeft volgens hem «moed en verantwoordelijkheid» getoond om «pijnlijke zaken uit het verleden aan te pakken» en noemde de excuses een belangrijke verandering in de relatie tussen Curaçao en Nederland. Nu moet het land volgens hem werken aan sociale stabiliteit.
In Paramaribo heeft ook de Surinaamse president Chan Santokhi de verontschuldigingen van Willem-Alexander verwelkomd. Ze geven «een blijk van een wil om te erkennen hoe groot het leed toen was», luidde het bij een herdenking bij het Kwakoe-monument in de hoofdstad.
Wonden
«De koning heeft aangegeven dat de excuses met hart en ziel intens worden beleefd, en wij verwelkomen dat», zei de president. Hij voegde daaraan toe dat zijn regering niet meteen wil reageren, omdat hij eerst een in zijn land «breed gedragen» antwoord wil hebben op hoe Nederland en Suriname nu verder gaan.
«Onze reactie op de excuses moet van even grote historische waarde zijn als de excuses van Nederland. We hebben geen keus, omdat de wonden van driehonderd jaar slavernij niet makkelijk weg te maken zijn», aldus Santokhi.