Proefproject moet Gentse secundaire scholen helpen kosten voor leerlingen te verlagen
In Gent schakelt het stadsbestuur in een nieuw proefproject een vzw in om negen secundaire scholen te helpen om de schoolfactuur voor leerlingen te verlagen. «Het kan niet zijn dat de keuze van de studierichting afhangt van de kostprijs», zegt de Gentse schepen van Onderwijs Evita Willaert.
De scholen worden twee jaar lang begeleid bij het opmaken van een doordacht kostenbeleid, zegt het stadsbestuur. «Het basisonderwijs werkt met een maximumfactuur, maar in het secundair onderwijs bestaat dat systeem niet. Scholen zijn zelf aan zet om de kosten te drukken, maar weten niet altijd wat de mogelijkheden zijn. Daarom schakelt de stad Gent vzw Krijt in», verklaart Willaert.
10 euro voor een salopette
De organisatie werkt al lang rond kostenbewust onderwijs en neemt niet enkel de facturen onder de loep, maar bekijkt onder meer ook waar de communicatie beter kan en hoe de school ouders meer kan betrekken. Het schoolteam krijgt ook vormingen over hoe het drempels voor gezinnen in armoede kan wegwerken. «Het traject helpt ons kritisch kijken naar alle aankopen. Zo moesten de leerlingen in het eerste jaar secundair onderwijs een werksalopette aankopen die ze maar één jaar konden gebruiken. Nu stellen we die zelf ter beschikking en vragen we 10 euro voor één schooljaar. Met dat bedrag kunnen we ze wassen en na verloop van tijd nieuwe salopettes aankopen. Een besparing van 43 euro op de schoolfactuur», zegt Ilse De Sutter, coördinator en leerlingbegeleider van Styrka secundair onderwijs.
Het gaat om een initiatief van OCMW Gent en het Onderwijscentrum Gent. De extra middelen die vzw Krijt krijgt, komen van het OCMW. Het Onderwijscentrum Gent begeleidt nu al vier secundaire scholen rond kostenbewust onderwijs, waardoor er met het nieuwe project in totaal dertien secundaire scholen begeleiding op maat krijgen.