Studie brengt ZOVEEL vervuilde PFAS-sites aan het licht in Europa

Meer dan 17.000 vervuilde PFAS-sites in Europa, waaronder 2.100 met een niveau dat als gevaarlijk voor de volksgezondheid wordt aanzien. Dat is de conclusie van internationaal onderzoek door 17 media, waaronder The Guardian en Le Monde. Volgens hen wordt de Europese verspreiding van besmette sites op die manier voor het eerst in kaart gebracht.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Uit onze voorzichtige schatting blijkt dat Europa meer dan 17.000 besmette sites telt die de aandacht van de overheden vragen (boven 10 nanogram per liter). De besmetting bereikt niveaus die als gevaarlijk voor de volksgezondheid worden gezien door experts in meer dan 2.100 hotspots (meer dan 100 nanogram per liter)», schrijft Le Monde.

Het gaat dan onder meer om de directe omgeving van de PFAS-fabriek van 3M in Zwijndrecht, die wordt omschreven als «een van de meest vervuilde ter wereld», maar ook om een Noors meer, een rivier in Tsjechië en de directe omgeving van talloze fabrieken met chemische industrie.

PFAS-loze plaatsen zijn schaars

De journalisten brachten ook twintig fabrieken waar PFAS worden gefabriceerd in kaart en nog eens 230 andere fabrieken waar PFAS worden gebruikt. Het gaat dan onder meer om teflonproducten, voedselverpakkingen, textiel en auto’s. De fabrieken waar PFAS worden gefabriceerd bevinden zich hoofdzakelijk in Duitsland en Frankrijk, maar dus ook in België. «Uit tienduizenden gegevens op basis van wetenschappelijk onderzoek en onderzoek van milieuagentschappen in 2003 en 2023 blijkt dat de plaatsen die gespaard blijven van deze alomtegenwoordige besmetting heel zeldzaam zijn», besluit Le Monde.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die materialen bijvoorbeeld waterafstotend, vuilafstotend of warmtebestendig kunnen maken. Ze worden in tal van industriële toepassingen en consumentenproducten gebruikt, van textiel en cosmetica over mobiele telefoons en pizzadozen tot schoonmaakmiddelen en voedselverpakkingsmaterialen.

Vijf Europese landen (Duitsland, Nederland, Denemarken, Zweden en Noorwegen) hebben begin februari een voorstel gelanceerd om PFAS te verbieden in Europa. 3M heeft al beslist om in Zwijndrecht te stoppen met de productie van PFAS.